nieuws

Oproep Das Kapital tegen AOV-advies maakt tongen los op Twitter

Schade

Oproep Das Kapital tegen AOV-advies maakt tongen los op Twitter

De website Daskapital.nl heeft in een artikel flink uitgehaald naar AOV-adviseurs. De website roept zpp’ers op om niet naar een financieel adviseur te gaan, maar simpelweg gebruik te maken van de AOV-toolkit die is gemaakt door de AFM en Adfiz. Het artikel leidde tot stevige reacties op Twitter. Onderzoeker en branchekenner Fred de Jong zag de humor er wel van in en twitterde: “Lekker prikkelend artikel. Met grote kern van waarheid.” Jurjen Oosterbaan van Bureau D&O twitterde terug: “Misschien even toelichten wat er zo briljant is aan advies om niet naar adviseur te gaan voor een AOV?”

Daskapital.nl verbaast zich over mensen, zoals Jurjen Oosterbaan, die vinden dat execution-only op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen verboden zouden moeten worden. “Wij begrijpen die roep om verplichtstelling niet, want toezichthouder AFM veegde dit voorjaar de vloer aan met de kwaliteit van advisering over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen door *kuch* professionals. Van de onderzochte adviesdossiers was 95% onder de maat. En als kwaliteit niet je reclame is, dan is verplichtstelling een effectief middel om toch aan klanten te komen”, aldus de website.

Kern van waarheid
Fred de Jong ziet er een kern van waarheid in en zegt desgevraagd tegen amweb dat mensen het stuk vooral niet al te serieus moeten nemen. “Das Kapital staat erom bekend scherpe en ongenuanceerde stukken te schrijven, maar ze hebben een punt wanneer ze het verplicht AOV-advies bekritiseren. Er is nog te weinig kwaliteit op het gebied van het AOV-advies om zoiets te opperen”, aldus De Jong.

Jurjen Oosterbaan, directeur van Bureau D&O, vindt het een waardeloos artikel. “Gewoon goedkope stemmingmakerij. Jammer dat Fred hierin eerste instantie in meegaat. De consument heeft er helemaal niets aan en de AOV is te belangrijk voor dit soort onzinnige acties”, aldus Oosterbaan.

Te complex
Eerder deze maand zei de directeur van D&O al een tegenstander te zijn van het adviesloos aanschaffen van een AOV, omdat die te complex zou zijn. “Verzekeringen zijn in dat opzicht net als medicijnen. Sommige dingen mag je zelf aanschaffen, zoals paracetamol of een simpele fietsverzekering. Bij anderen zou advies verplicht moeten zijn”, aldus Oosterbaan.

Reageer op dit artikel