nieuws

Consumentenbond: Flink schrappen in polisaanbod zorg

Schade

Consumentenbond: Flink schrappen in polisaanbod zorg

Als het aan de Consumentenbond ligt, moet er flink worden geschrapt in het aanbod van zorgpolissen. Het is voor de klant heel moeilijk om de verschillen tussen alle polissen boven tafel te krijgen, als die verschillen er al zijn.

Voor komend jaar kunnen klanten kiezen uit meer dan 1400 combinaties voor hun zorgverzekering, becijferden de Consumentenbond en tv-programma Kassa. Veel van de polissen zijn volgens de consumentenorganisatie identiek. Zo zijn de voorwaarden van natura basispolissen bij verschillende labels van hetzelfde concern nagenoeg hetzelfde. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond: “Dit betekent dat bij één concern dezelfde vergoedingspercentages gelden en veelal dezelfde aanbieders zijn gecontracteerd. Wel verschillen ze soms in prijs. De goedkoopste en de duurste variant verschillen ongeveer twee tientjes per maand.” De grootste verschillen zitten in de budgetpolissen, maar die verschillen zijn volgens Combée moeilijk boven tafel te krijgen.

Doordat er weinig onderscheid zit tussen de verschillende polissen, is de keuzemogelijkheid volgens de Consumentenbond ‘grotendeels schijn’. “De veelheid aan polissen neemt het zicht op het aanbod weg. Typisch geval van door de bomen het bos niet meer kunnen zien. De Consumentenbond vindt daarom dat er flink geschrapt moet worden in het polisaanbod. Alleen polissen die zich daadwerkelijk inhoudelijk onderscheiden moeten overblijven en die verschillen moeten transparant zijn.”

Polisjungle
Om aandacht te vragen voor de kwestie is de Consumentenbond de actie Polisjungle begonnen. Onder de noemer ‘Klaar met schijnkeuzes!’ kunnen klanten de actie ondersteunen of op de actiepagina zalf hun mening geven over wat zij vinden wat er moet gebeuren met het polisaanbod.

Reageer op dit artikel