nieuws

ZN blij met ‘zomerakkoord’ met huisartsen

Schade

ZN blij met ‘zomerakkoord’ met huisartsen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is tevreden over de afspraken die zijn gemaakt over de huisartsenzorg. Dat zei ZN-voorzitter André Rouvoet bij de presentatie van het ‘zomerakkoord’ van huisartsen, patiënten en zorgverzekeraars. Aanleiding vormde het signaal van Het Roer Moet Om, een actiegroep van huisartsen, die eerder dit jaar in een manifest pleitte voor minder bureaucratie. “We zijn weer met elkaar in gesprek en er is een goede basis voor samenwerking”, zegt Rouvoet.

Volgens Rouvoet gaan huisartsen, patiënten en zorgverzekeraars nu anders met elkaar om: “Er is meer erkenning gekomen voor elkaars rollen en verantwoordelijkheden. We delen drie belangrijke uitgangspunten: samenwerken in gelijkwaardigheid, terugdringen van onnodige bureaucratie en transparantie over kwaliteit van zorg. Van daaruit hebben we concrete veranderingen afgesproken die bijdragen aan behoud en verdere verbetering van de huisartsenzorg voor 17 miljoen verzekerden”, aldus de ZN-voorzitter.

Minder bureaucratie
Rouvoet erkent dat het actiecomité Het Roer Moet Om terecht aan de bel trok over de administratieve last die huisartsen wordt opgelegd. “Het is goed dat zorgverzekeraars met huisartsen daar nu kritisch naar gekeken hebben. We hebben concrete afspraken gemaakt over het terugdringen van overbodige en achterhaalde formulieren, procedures of handelingen. Uitgaande van de wederzijdse vertrouwensbasis die nu gelegd is, kunnen we de administratieve lasten samen aanpakken”, zegt Rouvoet. ZN kondigde verder aan dat de zorgverzekeraars ook de administratieve lasten voor andere zorgverleners kritisch tegen het licht zullen houden.

ACM
Rouvoet geeft aan daarnaast blij te zijn dat ook de Autoriteit Consument & Markt (ACM) inmiddels meer de dialoog zoekt met de huisartsen en zorgverzekeraars. “Binnen de huidige regelgeving blijkt veel meer mogelijk dan de huisartsen vermoedden. De ACM heeft bovendien aangegeven niet meteen te gaan bestraffen, maar huisartsen meer te gaan helpen door aan te geven hoe de regels moeten worden geïnterpreteerd”, aldus Rouvoet.

Reageer op dit artikel