nieuws

VKG biedt consument een cyberverzekering

Schade

VKG biedt consument een cyberverzekering

Serviceprovider VKG biedt de consument een cyberverzekering aan: Cyber Protect. Risicodrager op de polis is AXA Assistance. Met deze verzekering beschermt een gespecialiseerde unit van AXA de consument met raad en daad tegen de risico’s op internet.

De verzekering biedt in bijna alle situaties gespecialiseerde rechtsbijstand en een vergoeding als de consument schade leidt bij identiteitsdiefstal en bij aantasting van zijn reputatie op internet, maar ook als hij schade leidt  bij webaankopen of bij frauduleus gebruik van zijn betaalmiddelen.

Identiteitsfraude
“Uit een onderzoek van de Universiteit Leiden over de periode 2008-2012 blijkt dat 1 op de 20 Nederlanders slachtoffer is van identiteitsfraude”, vertelt Joost Hesselt van Dinter, managing partner Xorti Solutions, het bedrijf dat VKG begeleidt bij de introductie van deze verzekering.  Uit dit onderzoek blijkt dat slachtoffers gemiddeld € 400 kwijtraken door fraude. In 30% van de gevallen ging het om een bedrag onder de € 50, maar er zijn ook forse uitschieters bij waarbij duizenden euro’s werden gestolen. “Het is echt een enorm probleem. Als de consument constateert dat er iets aan de hand is, belt hij AXA Assistance. Vaak kan het probleem al via de telefoon opgelost worden, zo niet dan gaat een team van specialisten aan de slag om het probleem op te lossen.”

Advies
De verzekering is via het intermediair te sluiten. Volgens VKG gaat het om een “onderscheidend product” dat het intermediair “slagkracht” biedt. Het intermediair kan zelf de provisie inregelen met een provisieschijf. Aandachtspunten voor advies voor het intermediair zijn dat aankopen in webshops alleen gedekt zijn als deze worden geleverd door een professional gevestigd in de Benelux of Frankrijk en de aankoopwaarde ligt tussen de € 150 en € 5.000. Verder zijn de meeste schades alleen gedekt wanneer en actieve en geüpdate antivirussoftware op de computer aanwezig is. Aankopen op een veilingsite vallen niet onder de dekking. Afhankelijk van de gezinssamenstelling betaalt men € 15 premie per maand. Een alleenstaande betaalt € 10 premie per maand.

 

Reageer op dit artikel