nieuws

Verbond: ‘Moeten ons afvragen wat we niet moeten willen’

Schade

Verbond: ‘Moeten ons afvragen wat we niet moeten willen’

Het Verbond van Verzekeraars gaat de komende tijd onderzoeken hoe ver de leden moeten willen en kunnen gaan met datagebruik om positief gedrag van klanten aan te moedigen. Woordvoerder Rudi Buis van het Verbond laat dat weten aan het FD naar aanleiding van de ophef over Achmea dat data wil gebruiken om klanten te belonen.

Naar aanleiding van de discussie laat Buis weten dat het Verbond na zal gaan in hoeverre data gebruikt moeten worden. “We willen ons niet alleen afvragen wat er allemaal kan, maar vooral ook wat we niet zouden moeten willen.” Naar aanleiding van het plan van Achmea kwamen er Kamervragen van bezorgde Kamerleden, die vreesden voor privacy en het solidariteitsprincipe.

Verzekeraars laten weten dat er al langer methodes zijn waarbij de verzekeraar vooraf meekijkt hoe de schade voorkomen kan worden en de premie daarop aangepast wordt. Het Verbond wijst op schadevrije jaren bij autoverzekeringen en het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Hedendaagse technologieën zorgen voor nog meer mogelijkheden. Buis: “Dit gaat zich keren als het om gezondheid gaat, meer databases worden gekoppeld en er een voorspelbaarheid komt op iemands leven.”

Reageer op dit artikel