nieuws

Verbond: ‘Er zitten mitsen en maren aan gebruik dashcam’

Schade

Verbond: ‘Er zitten mitsen en maren aan gebruik dashcam’

Voormalig verkeersofficier Koos Spee is geen voorstander van het gebruik van dashboardcamera’s. “Verzekeraars zijn er dol op en geven ze soms gratis weg, maar ze zijn levensgevaarlijk”, aldus Spee vorige week bij het RTLZ-programma Van Liempt Live.

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat er inderdaad “mitsen en maren” kleven aan het gebruik van een dashcam, “maar er is nog geen onderzoek gedaan of smartphones of een dashcam tot meer ongelukken leiden”, aldus woordvoerder Rudi Buis. Volgens Spee leidt het bedienen van een dashboardcamera af van het autorijden. “Autorijden is een serieuze bezigheid en dat vergeten we zo langzamerhand. Een paar seconden niet opletten en je kan iemand het leven uit rijden.” Volgens hem zijn verzekeraars blij met het inzetten van dashcams, omdat ze aanvullend bewijs kunnen leveren bij het aanwijzen van de schuldige bij een auto-ongeluk. “Onterecht”, zegt Spee. “Je kunt ze niet als bewijsmateriaal gebruiken. Die filmpjes zijn te manipuleren. Ik denk dat een rechter zo’n filmpje niet zomaar zal slikken.”

Mitsen en maren
Volgens Buis zijn er geen cijfers over hoe vaak het misgaat als een automobilist wordt afgeleid tijdens het autorijden en daardoor een ongeluk veroorzaakt. “Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld een instantie als SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) onderzoek zou doen naar het aantal aanrijdingen met letsel waarbij men afgeleid is door bijvoorbeeld gebruik van smartphone of dashcam.” Buis stelt ook dat een dashcam niet het “ultieme bewijsmiddel is”. “Het kan als bewijs dienen, net zoals een getuigenverklaring, foto of politierapport. Een dashcam signaleert echter alleen maar wat voor de auto gebeurt en is dus niet zaligmakend. Bovendien moet je vaststellen dat er niet met de beelden is geknoeid.” Wel vindt hij dat Spee zich meer druk zou moeten maken over het gebruik van smartphones in een auto dan over het gebruik van de dashcam.

Reageer op dit artikel