nieuws

Zeven vragen aan Sander Kernkamp: ‘NN neemt maatschappelijke rol op zich’

Schade

Zeven vragen aan Sander Kernkamp: ‘NN neemt maatschappelijke rol op zich’

Op 1 oktober aanstaande reiken GfK en am: de Insurance Communication Award uit. Verzekeraars worden niet alleen beoordeeld op fraai en effectief campagne voeren, maar ook op transparante communicatie met de klant. Een jury heeft Nationale-Nederlanden tot een van de drie genomineerden bij de verzekeraars gekozen. Onderzoek onder het Nederlandse volk bepaalt vervolgens de winnaar. Sander Kernkamp, CEO NN Schade en Inkomen, legt uit wat de verzekeraar heeft gedaan en waarom juist NN de prijs verdient.

Wat houdt jullie ingezonden communicatiecase precies in?
“Vorig jaar kregen wij meldingen van zakelijke klanten die door de nucleaire top in Den Haag omzet dreigden mis te lopen. We zijn toen gaan kijken hoe we deze klanten konden helpen. Heel veel straten waren destijds afgezet waardoor veel ondernemers werden afgesloten van hun klanten. Bij dit soort gebeurtenissen krijgen ondernemers hun schade vaak niet vergoed door de overheid. We hebben toen besloten al onze particuliere klanten die in de buurt woonden een brief te sturen met kortingsbonnen voor de getroffen winkels. De actie was zo’n succes dat we het ook gedaan hebben voor bijvoorbeeld fruittelers die last hadden van de boycot van Rusland. NN zorgt voor de communicatie met de particuliere klanten en betaalt een gedeelte van de korting. We helpen waar we kunnen.”

Waarom verdienen jullie de prijs?
“Het is een inventief plan en we kregen veel enthousiaste reacties. Ondernemers waren blij want zij konden een deel van hun verloren omzet terugverdienen en particuliere klanten waren blij met de korting. Bovendien waardeerden onze particuliere klanten het dat zij de ondernemers konden helpen. De koppeling van onze zakelijke en particuliere klanten, doen we op een frisse enthousiaste manier zonder daarbij een extra doel voor ogen te hebben.”

Vatten mensen de kortingsbonnen niet op als reclame?
“We zijn in onze communicatie daarover heel duidelijk naar de klanten geweest. We hebben al vijf keer ondernemers op deze manier geholpen en we hebben nog geen enkele negatieve reactie gekregen. We willen onze klanten zo goed mogelijk helpen in tijden van nood.”

Wat heeft de campagne tot nu toe opgeleverd?
“Vooral heel veel positieve reacties van klanten. Zo hebben we brieven gekregen van particuliere klanten die hun kortingsbonnen daadwerkelijk hadden gebruikt om wat te kopen bij de ondernemers. Ze waren blij dat ze op deze manier bekende ondernemers kunnen helpen. De ondernemers waren natuurlijk ook blij. Al dit enthousiasme geeft energie om aan dit project te werken en het is goed om je maatschappelijke rol hier te kunnen pakken.”

Wat zouden andere verzekeraars hier van kunnen leren?
“Ik denk dat het belangrijker is te kijken naar wat wij ervan hebben geleerd. We zijn er achter gekomen dat we gebruik kunnen maken van onze middelen om onze klanten te helpen zonder daar zelf van te profiteren. Als we kunnen helpen dan moeten we dat gewoon doen. Je moet bij dit soort dingen snel handelen en niet eerst een business case maken of kijken naar de kosten. Direct aan de slag en zorgen dat je echt helpt en daarbij ook goed communiceert dan kan er eigenlijk niks mis gaan.”

Wat zou je de volgende keer anders willen doen?
“Ik vind dat er niets beter had gekund. De communicatie was goed. Het enthousiasme binnen onze organisatie was groot en de ondernemers waren blij dat we ze op deze wijze konden helpen. We moeten het gewoon vaker doen. Natuurlijk kost het geld, maar in een jaar kunnen we zeker een aantal van dit soort acties opzetten. Momenteel kijken we bijvoorbeeld ook of we rond het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn mensen op deze wijze kunnen helpen.”

Waarom is jullie case een voorbeeld van effectieve en transparante communicatie?
“We hebben we onze doelstelling om mensen te helpen duidelijk kunnen overbrengen. Bovendien hebben we heel effectief gecommuniceerd hoe de klant een steentje kan bijdragen door gebruik te maken van de kortingsbon. Doordat we klanten benaderen die in de buurt van de ondernemer wonen, zijn ze erg goed op de hoogte van de situatie en kennen de ondernemingen die getroffen zijn. Dat maakt het veel tastbaarder dan een kortingsbon voor een winkel ergens in Nederland. De boodschap is duidelijk. De call-to-action is duidelijk. Het belangrijkste is dat we er zelf niet van willen profiteren. We doen het niet om publiciteit te krijgen, geld te verdienen of extra klanten binnen te krijgen. Het is gewoon niet meer dan logisch dat we onze klanten op dit soort momenten helpen hun continuïteit te behouden.”

Meer informatie over de uitreiking op 1 oktober staat hier.

Reageer op dit artikel