nieuws

Verbond: ‘Aanpassing van de financiering WGA dreigt hybride stelsel te verstoren’

Schade

Verbond: ‘Aanpassing van de financiering WGA dreigt hybride stelsel te verstoren’

De aanpassing in de financiering van de WGA (Wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) per 1 januari 2017 dreigt in het overgangsjaar te zorgen voor een verstoring van het hybride stelsel. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars. “Het Verbond is nu in overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om deze voor alle partijen ongewenste ontwikkeling te voorkomen”, aldus de brancheorganisatie.

Minister Asscher kondigde afgelopen juli maatregelen aan waarmee hij het evenwicht op de WGA-markt wilde herstellen. Werkgevers die in 2016 eigenrisicodrager zijn van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kunnen hierdoor een eenmalig financieel voordeel behalen door weer terug te keren naar het UWV. De publieke uitkeringsinstantie biedt namelijk tijdelijk een minimumpremie aan van 0,11%. Private partijen daarentegen, rekenen gemiddeld een premie van 0,63%. Werkgevers die momenteel de arbeidsongeschiktheidsverzekering privaat hebben verzekerd en dus eigenrisicodragers zijn, kunnen tonnen besparen door voor één jaar weer terug te gaan naar het UWV. Per 1 januari 2017 zouden deze werkgevers vervolgens weer terug kunnen keren naar de private sector en de schadelast bij de publieke sector laten.

Aon liet onlangs ook weten zich zorgen te maken over de instabiliteit van het stelsel door deze aanpassing. Zo’n ‘jojo-beweging’ is, volgens het Verbond, ongewenst omdat het de inzet op preventie en re-integratie ernstig ondermijnt en de stabiliteit van het stelsel aantast. “Een ontwikkeling die in niemands belang is, moeten we zien te voorkomen”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond. Het overleg over mogelijke reparatiewetgeving noemt hij ‘constructief’ en ‘hoopgevend’.

Reageer op dit artikel