nieuws

Nederlandse steden lopen risico van $ 20 mld

Schade

Nederlandse steden lopen risico van $ 20 mld

Beurs

Voor de drie grootste steden van Nederland is het instorten van de beurs, die $ 7.67 mld van het BBP in gevaar zou brengen, de grootste economische dreiging. Dit wordt gevolgd door het risico op overstromingen voor $ 4.28 mld, cyberaanvallen voor $ 2.75 mld, olieprijsschommelingen voor $ 2.53 mld en epidemieën voor $ 2.07 mld. In totaal zouden de door mensen veroorzaakte risico’s $ 13.43 mld kunnen kosten voor de Nederlandse economie. Natuurrampen, zoals epidemieën en overstromingen, zouden de Nederlandse economie $ 7.35 mld kunnen kosten.

Profiel
Het profiel van Nederland is typisch voor een ontwikkeld land met een aanzienlijke economie en sterke infrastructuur. De grote blootstelling aan de door de mens veroorzaakte bedreigingen weerspiegelt een wereldwijde trend die risico’s zoals het instorten van de markt, olieprijsschommelingen en cyberaanvallen steeds belangrijker vindt. De tweede grootste bedreiging voor Nederland is een overstroming, gezien ongeveer de helft van ons land zich minder dan één meter boven het zeeniveau bevindt, met een kwart van het grondgebied zelfs onder de zeespiegel. Nieuwe en opkomende risico’s worden ook steeds belangrijker; in totaal zijn deze nieuwe en opkomende risico’s goed voor een kwart van het BBP van Nederland dat gevaar loopt, waarbij cyberaanvallen de derde meest impactvolle positie heeft bereikt.

Noodplannen
Ralph van Helden, Head of Lloyd’s Benelux, reageert: “Dit rapport laat zien dat de door de mens veroorzaakte risico’s, zoals het instorten van de beurs, olieprijsschommelingen en cyberaanvallen steeds belangrijker worden in economieën over de hele wereld. We zien dat dit ook het geval is in Nederland, waar meer dan $ 13 mld op het spel staat door dergelijke risico’s. We zijn ons allen bewust van het gevaar van natuurrampen en hebben daar solide noodplannen voor klaarliggen. Echter, aangezien de aard van risico’s veranderen, is het cruciaal dat bedrijven en overheden klaar zijn om deze risico’s efficiënt te leiden. Verzekeringen spelen een grote rol in het verminderen van deze risico’s – zowel nu als in de toekomst.”

 

 

Reageer op dit artikel