nieuws

Independer: ‘Airbnb-verhuurder blijft onverzekerd’

Schade

Independer: ‘Airbnb-verhuurder blijft onverzekerd’

Mensen die hun woning tijdelijk verhuren via websites als Airbnb zijn meestal niet verzekerd. Wanneer een huurder schade veroorzaakt of letsel oploopt dan kan de verhuurder opdraaien voor de kosten, waarschuwt vergelijkingssite Independer.

Volgens onderzoek van GFK overweegt 1 op de 10 Nederlandse huishoudens een tijdelijke verhuur van hun huis. De meerderheid van deze groep zegt daarbij geen passende verzekering te willen afsluiten. “Dat is zorgwekkend. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat dit vooral komt doordat mensen niet weten dat ze geen dekking hebben wanneer zij hun huis tijdelijk verhuren”, zegt Suzan Samson van Independer. Bovendien zijn er, volgens Samson, slechts 3 woonverzekeringen die een dekking bieden bij tijdelijke verhuur. “Verzekeraars beloofden al een jaar geleden oplossingen te gaan bieden voor woonverzekeringen bij tijdelijke verhuur. Maar er zijn nog maar 3 verzekeraars over de brug gekomen”, zegt Samson.

Een mogelijke oplossing zou zijn als verzekeraars gaan samenwerken met de verhuursites. Airbnb biedt wel een alternatief, waarvan het zelf al aangeeft dat dit geen vervanging is voor de woonverzekering. Naast het risico op schade aan huis en eigendommen, vormt ook aansprakelijkheid een risico. “Een letselschadeclaim kan hoge kosten met zich mee brengen. Ook daarop zijn verzekeringen nog niet goed aangepast. De meeste voorwaarden van aansprakelijkheidsverzekeringen zijn onduidelijk over dekking tijdens tijdelijke verhuur. Meestal wordt alleen gesproken over dekking bij verhuur van een deel van je huis. Omdat veel mensen juist hun hele huis verhuren, heeft de verzekeraar het recht om schadeposten niet uit te betalen”, aldus Samson. Independer hoopt daarom dat meer verzekeraars snel hun voorwaarden zullen aanpassen.

Reageer op dit artikel