nieuws

‘Concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars wordt ongemeen hard’

Schade

Zorgverzekeraars gaan dit jaar flink met elkaar concurreren. Dat zegt Peter Ruys, directeur van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl, tegen het Financieele Dagblad. Volgens Ruys zit er een groot verschil in rijkdom tussen de zorgverzekeraars. “Dat betekent dat sommige veel uit hun reserves kunnen inzetten om een scherpe premie voor 2016 neer te zetten.”

Zorgverzekeraar Menzis heeft een solvabiliteit van 129% en is daarmee de armste van de grote vier. Van de vier grote zorgverzekeraars heeft CZ de hoogste solvabiliteit: 165%. Zorg en Zekerheid is momenteel de relatief rijkste en heeft volgens de Solvency II-regels nog steeds een solvabiliteit van 172%. “Wie minder geld op de bank heeft, komt voor een ingewikkelde keuze: meegaan en de reserves nog verder omlaag brengen, totdat je in het vizier komt van De Nederlandsche Bank, of het risico lopen een te hoge premie in de markt te zetten en veel klanten te verliezen”, zegt Ruys tegen het FD.

Naar verwachting maakt zorgverzekeraar DSW deze week zijn premie bekend. Ruys verwacht dat de andere zorgverzekeraars tot het laatste moment wachten. De directeur van de vergelijkingssite ziet dat steeds meer mensen overstappen en daarbij vooral kijken naar de laagste premies. Zo zag VGZ vorig jaar 90.000 klanten vertrekken omdat de zorgverzekeraar relatief hoge premies had. “Een zorgverzekeraar met een lage reserve, die zijn bedrijfskosten niet in de hand heeft en die slecht inkoopt, heeft straks een ernstig probleem. Op termijn kan dit het einde van een aantal zorgverzekeraars betekenen”, concludeert Ruys.

Reageer op dit artikel