nieuws

‘Budgetpolis is slecht voor imago’

Schade

‘Budgetpolis is slecht voor imago’

De budgetpolis ondergraaft de reputatie van alle zorgverzekeraars. Dat stelt ONVZ-bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg in Zorgvisie. “De polis verleidt mensen met een kleine portemonnee om een verzekering te nemen die goedkoop is. Als mensen vervolgens zelf een groot deel van de ziekenhuiskosten moeten betalen, leidt dat tot teleurstelling.”

Volgens Kleijnenberg zouden zorgverzekeraars dan ook moeten stoppen met de budgetpolis. “Het is slecht voor de reputatie. Teleurstellingen worden breed uitgemeten in de media. Als je wilt dat mensen zorgverzekeraars vertrouwen, moet je dit niet willen. Ik vind dit heel erg”, aldus de scheidend bestuursvoorzitter.

Niet ver genoeg
Kleijnenberg is ook van mening dat het actieplan Kern-gezond van de gezamenlijke zorgverzekeraars niet ver genoeg gaat. Het actieplan is bedoeld om het imago op te vijzelen. Dit gebeurt onder meer door duidelijkheid te geven over de polisvoorwaarden en door stil te staan bij de maatschappelijke opdracht van de zorgverzekeraar. “Dit plan is een compromis.” Hij ergert zich bijvoorbeeld aan de hoogte van het eigen risico. Dit eigen risico stijgt komend jaar van € 375 naar € 385, “Met € 375 is het eigen risico veel te hoog geworden terwijl beperking van het zorggebruik via het eigen risico niet werkt. Het heeft geen remmend effect op een specifieke behandeling omdat de declaratie pas laat wordt verwerkt.”

Concentratie
Kleijnenberg betreurt de concentratie bij de zorgverzekeraars. “Agis en De Friesland Zorgverzekeraars hebben hun zelfstandigheid opgegeven, Anno 2012 van Rob Adolfsen is helaas niet gelukt. De markt heft zich niet tot een volwassen markt ontwikkeld. Jammer dat het zo gelopen is.” Hij vindt dat de zorgverzekeraars die een naturapolis aanbieden hun rol op het gebied van kwaliteit niet waarmaken. “Zij leggen de regierol alleen uit op het begrip kosten en dat doen ze op een confronterende manier met de zorgverleners. Ik begrijp dat niet. Ga toe naar samenwerking tussen verzekeraar en aanbieder, sluit meerjarencontracten en neem waar mogelijk administratieve lasten weg.”
Kloof
Kleijnenberg maakt zich zorgen over de kloof tussen zorgverzekeraars en de samenleving. “Het bashen van zorgverzekeraars is een gewoonte geworden. Dat is kwalijk. Zorgverzekeraars zijn deels uitvoerder van beleid dat ze niet zelf bedenken. Toezicht wordt steeds gedetailleerder en ingewikkelder gemaakt. Wij moeten bij zorgverleners allerlei informatie opvragen, bijvoorbeeld of de zorg doelmatig en adequaat is geleverd. Dat zet de relatie met de zorgverleners onder druk en het geeft wrijving met toezichthouder NZa.”

Kritiek
Kleijnenberg verwacht dat de toenemende transparantie over nota’s eveneens tot kritiek op de verzekeraars zal leiden. “Wij moeten de DOT’s transparant maken. Transparantie is prima, maar DOT’s zijn daarvoor niet bedoeld. Het is een declaratiesysteem van de zorgverleners dat gebaseerd is op gemiddelde prijzen. Straks krijgen mensen door dat iemand die vijf minuten bij een specialist is net zoveel moet betalen als iemand die een half uur bij een specialist is geweest of moet betalen voor andere zaken die in de DOT zijn ondergebracht. Als mensen dat door hebben, gaan ze steigeren. De verzekeraars kunnen het niet uitleggen. De discussies over nota’s zullen toenemen en dat is weer een aanslag op het vertrouwen.”

Afscheid
Erno Kleijnenberg neemt per 1 oktober afscheid van ONVZ. Kleijnenberg gaat na tien jaar bestuursvoorzitterschap met pensioen.

Reageer op dit artikel