nieuws

Aon: ‘Asscher zorgt voor instabiel stelsel WGA-verzekeringen’

Schade

Aon: ‘Asscher zorgt voor instabiel stelsel WGA-verzekeringen’

De recente aanpassing die minister Asscher doorvoerde in de financiering van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zorgt voor zulke grote financiële verschillen tussen privaat en publiek verzekeren, dat het stelsel onhoudbaar lijkt te worden. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in reactie op de antwoorden van minister Asscher op Kamervragen naar aanleiding van wijzigingen in de financiering van WGA-verzekereringen.

PvdA-Kamerlid Grace Tanamal stelde in juli Kamervragen over het gemak waarmee werkgevers voor één jaar, zonder enige consequenties, kunnen terugkeren naar het UWV. De publieke uitkeringsinstantie biedt namelijk tijdelijk een minimumpremie aan van 0,11%. Private partijen daarentegen, rekenen gemiddeld een premie van 0,63%. Werkgevers die momenteel de arbeidsongeschiktheidsverzekering privaat hebben verzekerd en dus eigenrisicodragers zijn, kunnen tonnen besparen door voor één jaar weer terug te gaan naar het UWV. In antwoord op de Kamervragen liet minister Asscher weten het nadelige effect voor het stelsel in te zien, maar er simpelweg geen oplossing voor te weten.

Aon
Aon vindt echter dat de minister toch moet zoeken naar een oplossing. De risicoadviseur verwacht dat het vanaf 2017 voor een groot aantal werkgevers weer veel voordeliger wordt om terug te keren naar de private partijen. Zij kunnen immers de opgebouwde WGA-lasten dan achterlaten bij het UWV. Werkgevers betalen op die manier over heel 2016 een zeer lage premie om vervolgens met een schone lei per 1 januari 2017 een private verzekering af te sluiten.

Besparing van tonnen
Volgens Daniel Rijnbeek, managing consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon, kunnen werkgevers via deze route tonnen tot enkele miljoenen euro’s besparen. “Als werkgevers terug willen keren naar het UWV, moeten zij rekenen op een opzegtermijn van twee maanden. Dat betekent dat veel werkgevers nog maar tot 1 november 2015 de tijd hebben om over te stappen”, zegt Rijnbeek. Werkgevers kunnen hun eigenrisicodragerschap ook beëindigen door dit zelf te melden bij de Belastingdienst. Bij die route zijn zij echter drie jaar verplicht verzekerd bij het UWV, waarschuwt Rijnbeek.

Averechts effect
De maatregelen van minister Asscher hebben, volgens Aon, dan ook een averechts effect. De risicoadviseur vreest dat verzekeraars een groot deel van hun klanten kwijt zullen raken. “Een keuze voor een publieke of private verzekering zou niet financieel gedreven moeten zijn, maar is vanuit werkgeversperspectief zeer begrijpelijk. Eerlijke concurrentie tussen publieke en private verzekeraars moet ertoe leiden dat de keuze wordt gemaakt op basis van de beste resultaten. Door deze aanpassing maakt de minister een publieke WGA-verzekering echter zo aantrekkelijk dat werkgevers juist kiezen op basis van louter financiële motieven”, stelt Rijnbeek.

Reageer op dit artikel