nieuws

Ongeveer 150.000 mensen onterecht arbeidsongeschikt

Schade

Ongeveer 150.000 mensen in Nederland krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering, terwijl ze daar eigenlijk geen recht op hebben. Verzekeringsartsen van het UWV laten aan Trouw weten dat dat komt omdat te weinig mensen opnieuw worden gekeurd.

Ongeveer 150.000 mensen onterecht arbeidsongeschikt

Novag, de vakbond van UWV-verzekeringsartsen, vertellen dat er dit jaar 32.000 herbeoordelingen worden uitgevoerd. En dat zijn er veel te weinig, zegt Novag-voorzitter Wim van Pelt. “Zo kan het gebeuren dat iemand die onder het mes moet, daarna revalideert en een half jaar later weer arbeidsfit is, tien jaar een uitkering krijgt.” De artsen schatten dat een vijfde van de arbeidsongeschikten, in totaal 800.000, weer aan het werk zou kunnen. Verzekeringsartsen willen dat er meer keuringen plaats gaan vinden op het probleem op te lossen. Het zou een groot voordeel opleveren, denkt Van Pelt. In gesprek met BNR zegt hij dat 7.000 herkeuringen € 6 mln kosten, maar € 270 mln opleveren.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten geschrokken te zijn van de hoge aantallen. Hij gaat zijn oor te luister leggen bij het UWV voor cijfers en ervaringen en gaat dan misschien de keuze maken om meer keuringsartsen in te zetten. “Als je met meer artsen meer mensen aan het werk krijgt, moet je die artsen zoeken. Maar mensen die echt arbeidsongeschikt zijn, moet je niet elke drie maanden gaan keuren.”

Reageer op dit artikel