nieuws

MoneyView: Uniformering schadevrije jaren meestal geen verbetering

Schade

MoneyView: Uniformering schadevrije jaren meestal geen verbetering

De uniformering van de schadevrije jaren, die in 2016 van kracht wordt, levert bij 64% van de verzekeringen een verslechtering van de huidige voorwaarden op. Bovendien blijven er verschillen en onduidelijkheid bestaan, schrijft MoneyView in het Special Item Autoverzekeringen.

“De nieuwe regels scheppen enerzijds duidelijkheid omtrent schadevrije jaren maar laat anderzijds verzekeraars vrij in het verder invullen van de bonus-malussystematiek”, schrijft MoneyView. “Een aantal verzekeraars maakt hier al gebruik van door naast de uniforme schadevrije jarentabel een afwijkende BM-ladder in de voorwaarden op te nemen. Verzekeraars kiezen er bijvoorbeeld voor om een verzekerde maar drie of vier treden te laten terugvallen op de BM-ladder of om de BM-ladder te verlengen met een aantal treden.”

Het gevolg daarvan is dat de opbouw en terugval van schadevrije jaren uit de pas gaan lopen. MoneyView: “Hierdoor ontstaat een dubbele administratie, één voor schadevrije jaren en één voor de bonus-malustreden. De mate waarin de BM-ladder afwijkt van de uniforme schadevrije jarentabel bepaalt in hoeverre het bonus-malussysteem transparanter en duidelijker wordt. En hierbij geldt: hoe groter de afwijking van de uniforme schadevrije jarentabel, des te onduidelijker het systeem wordt.”

Vijf sterren
Ook werd er door MoneyView in verschillende categorieën weer vijf sterren uitgedeeld voor prijs en voorwaarden. Die gingen naar de volgende partijen:

  • Volledig Casco: Inshared, Lancyr en Univé (Prijs). Allsecur, ANWB en Univé (Voorwaarden).
  • Beperkt Casco: De Nederlanden van Nu, WitGeld en Verzekeruzelf.nl (Prijs). Allsecur, Allianz en Ohra (Voorwaarden).
  • Wettelijke Aansprakelijkheid: Aon Direct, WitGeld en Verzekeruzelf.nl (Prijs). Allsecur, Delta Lloyd en FBTO (Voorwaarden).
Reageer op dit artikel