nieuws

Drie op de tien Nederlanders wantrouwen zorgverzekeraar

Schade

Drie op de tien Nederlanders vertrouwen de zorgverzekeraars niet. Op een tienpuntschaal is het gemiddelde vertrouwen in zorgverzekeraars een 5,9. Dit blijkt uit het Trust Compass Onderzoek 2015 van Gfk onder zorgverzekeraars.

Volgens Gfk is het wantrouwen vooral te wijten aan de negatieve publiciteit die de zorgverzekeraars kregen. Driekwart van de Nederlanders zou de negatieve berichten hebben opgepikt, waaronder onduidelijkheden in het contracteren van zorg (66%), beperkte vrije keuze zorgverleners (74%), onredelijkheid zorgverzekeraars naar zorgverleners toe (61%) en hoge financiële reserves bij zorgverzekeraars (72%). Bij 19% van de consumenten is het vertrouwen in zorgverzekeraars hierdoor gedaald. De consument heeft, volgens Gfk, vooral minder vertrouwen in de integriteit van zorgverzekeraars, hun competentie en de wijze waarop zij hun maatschappelijke rol invullen.

Eigen zorgverzekeraar
Het vertrouwen dat mensen in hun eigen zorgverzekeraar hebben, is veel groter. Dat is te danken aan persoonlijke positieve ervaringen met de dienstverlening van de zorgverzekeraar, aldus Gfk. Ook lijkt de consument zich geen zorgen te maken om de financiële stabiliteit van de zorgverzekeraars. Hoewel de 5,9 beduidend lager is dan het cijfer dat de artsen en andere zorgverleners kregen (7,4), scoren de zorgverzekeraars wel beter dan andere financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, die gemiddeld een 5,4 krijgen.

Reageer op dit artikel