nieuws

Zorgverzekeraars vorderen € 449 mln aan onjuiste declaraties terug

Schade

Zorgverzekeraars vorderen € 449 mln aan onjuiste declaraties terug

Zorgverzekeraars hebben dankzij controles in 2014 € 449 mln teruggevorderd bij zorgaanbieders omdat de betaalde declaraties onjuist bleken. Door fraudeonderzoek is bijna € 53 mln aan onjuistheden aan het licht gebracht, € 18,7 mln daarvan bleek daadwerkelijk fraude te zijn.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haalt deze cijfers uit de jaarlijkse inventarisatie onder de leden. Naast de controles vooraf wordt er ook preventief werk verricht. In 2014 werd voor € 2 mld aan betalingen van declaraties van zorgaanbieders vooraf al tegengehouden. Vaak ging het erom dat een onjuist tarief werd gedeclareerd of dat de verzekerde niet verzekerd was voor de betreffende zorg.

Na controles achteraf werd er nog eens € 449 mln teruggevorderd. Het is wederom meer dan de jaren hiervoor, volgens ZN is dat te danken aan de intensivering van de controles. In 2013 kwam er uit de controle achteraf € 329 mln aan onterechte declaraties naar boven. In dat jaar werd er daarnaast voor € 9,4 mln aan fraude vastgesteld en kwam er nog eens € 17,9 mln aan onjuistheden aan het licht door het fraudeonderzoek. Die bedragen zijn in 2014 bijna verdubbeld.

Reageer op dit artikel