nieuws

TVM gaat proefdraaien met digitale schadeafhandeling

Schade

TVM gaat proefdraaien met digitale schadeafhandeling

Waar elke schade in de wereld van vrachtwagentransport tot nu toe nog als uniek werd gezien, gaat TVM proberen om digitale schadeafhandeling op poten te zetten. Na een proef deze zomer hoopt de transportverzekeraar binnenkort te zorgen voor ‘een definitieve aansluiting op de digitale snelweg’.

In tegenstelling tot personenauto’s zijn vrachtwagens bijna nooit hetzelfde, waardoor iedere schade ook uniek wordt, zegt Jozua Hollander, manager schadebehandeling bij TVM. “Er is bijvoorbeeld niet één dezelfde DAF 95. Er zijn tientallen, met telkens andere specificaties en opbouwvarianten. Een meer gestandaardiseerde aanpak leek lange tijd onmogelijk.” Samen met IT-dienstverlener ABZ gaat TVM nu proberen dat wel mogelijk te maken.

“De hele schade-afhandeling gaat door het TVM vrachtwagenplatform ingrijpend veranderen”, stelt Martijn Kammeijer, directeur Schade bij TVM. “Voordeel is dat de digitale afhandeling van schade onze verzekerden veel administratieve rompslomp uit handen neemt. Een vrachtauto is een rijdende BV en moet na een schade zo snel mogelijk weer de weg op om kapitaalverlies te voorkomen. De digitale snelweg bespoedigt dat proces enorm.”
Als de proef die de partijen deze zomer draaien een succes wordt, gaat het project voor een ‘revolutie’ zorgen, volgens de verzekeraar. “De verwachting is dat in de toekomst zeker 80% van de gebruikelijke schades snel op elektronische wijze kan worden afgehandeld”, schrijft TVM. “Nu nog komt bij vrijwel elk schadegeval een expert te pas. Samen met de hersteller beoordeelt hij wat de reparatie kost. Het beeld van de schadebepaling op de achterkant van een sigarendoosje is misschien wat overdreven, maar is in sommige gevallen nog altijd actueel. De schadeketen voor vrachtwagens is nog tamelijk traditioneel ingericht.”

Rijdende bv
Martijn Kammeijer, directeur Schade bij TVM: “De hele schade-afhandeling gaat door het TVM vrachtwagenplatform ingrijpend veranderen. Voordeel is dat de digitale afhandeling van schade onze verzekerden veel administratieve rompslomp uit handen neemt. Een vrachtauto is een rijdende bv en moet na een schade zo snel mogelijk weer de weg op om kapitaalverlies te voorkomen. De digitale snelweg bespoedigt dat proces enorm.”

Reageer op dit artikel