nieuws

Cybercrime baart bedrijven meeste zorgen

Schade

Cybercrime baart bedrijven meeste zorgen

Bijna de helft van de bedrijven uit Europa, Midden-Oosten en Afrika maakt zich zorgen over de risico’s van cybercriminaliteit. Dit blijkt uit een onderzoek dat ACE in het kader van de Emerging Risks Barometer 2015 deed onder 500 bedrijven. Risk managers wijzen technologie, supply chain en regelgeving aan als de grootste drie risico’s die hun bedrijven momenteel de meeste zorgen baren.

Van de bedrijven stelt 46% dat technologische risico’s, waar cyberaanvallen, dataverlies en bedrijfsonderbrekingen als gevolg van systeemuitval onder vallen, hen de meeste zorgen baren. Het is, volgens ACE, tekenend dat slechts 20% zich de meeste zorgen maakt over inbreuk op klantgegevens, terwijl de kosten en reputatieschade enorm kunnen oplopen. Supply chain risico’s staan op de tweede plaats, genoemd door 36% van de respondenten. De respondenten noteren onethische arbeidspraktijken als een van hun grootste zorgen over de supply chain. Bijna zes op de tien geeft toe dat ze niet altijd kunnen instaan voor de ethische en handelsnormen van ieder bedrijf waar ze mee samenwerken. Op de derde plek staan de reputatierisico’s (28%). Veruit de grootste zorg omtrent reputatierisico’s is het verlies van gevoelige en/of klantgegevens.

Het rapport suggereert dat de verzekeraars de sleutel in handen hebben voor een oplossing. Volgens Ron Verhulsdonck, Country President voor ACE in de Benelux, kunnen verzekeraars echter nog niet naar achteren leunen. “Het is bemoedigend voor de verzekeringsbranche dat dit rapport suggereert dat risk managers verzekeringen als hoofdonderdeel van de oplossing zien. Maar risk managers waarschuwen ons dat dit alleen het geval zal blijven als de branche meer energie steekt in het bedenken en ontwikkelen van oplossingen rond niet-traditionele en immateriële risico’s, zoals cybercriminaliteit”, zegt Verhulsdonck.

Reageer op dit artikel