nieuws

Verbond blij met wijziging WGA-stelsel

Schade

Verbond blij met wijziging WGA-stelsel

Het Verbond van Verzekeraars is blij met de aanpassing van het WGA-stelsel. Volgens brancheorganisatie kunnen verzekeraars en het UWV meer op gelijke voet met elkaar gaan concurreren in het hybride stelsel van WGA-verzekeringen. Dat stelt het Verbond in reactie op de aankondiging van minister Asscher dat het WGA-stelsel zal worden aangepast.

De premie voor (middel)grote werkgevers die na een periode eigenrisicodragen terugkeren naar het UWV wordt gebaseerd op alle historische WGA-lasten die zijn ontstaan tijdens de publieke verzekering bij het UWV en tijdens eigenrisicodragerschap. Het kabinet stelt nu voor dat het UWV bij de te berekenen premie vanaf 1 januari 2017 ook de WGA-last mee gaat nemen die is ontstaan tijdens de periode van eigenrisicodragerschap. Ascher wil er tegelijkertijd voor zorgen dat bij een overstap van publieke naar private verzekering de lopende uitkeringen voor rekening van het UWV blijven, zoals ook private verzekeraars bij beëindiging van de verzekeringsovereenkomst verantwoordelijk blijven voor de lopende uitkeringen, ook wel ‘staartlasten’ genoemd.

De publieke premie wordt, tot grote tevredenheid van het Verbond, beter vergelijkbaar met de premiestelling bij private verzekeraars. “Er komen eerlijker spelregels en uiteindelijk profiteert de klant daarvan’’, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond.

Reageer op dit artikel