nieuws

Overstappende Nederlanders besparen ruim 300 miljoen

Schade

Overstappende Nederlanders besparen ruim 300 miljoen

Nederlandse consumenten die hun zorg- en autoverzekeraar en energieleverancier vergelijken en vervolgens overstappen, hebben tussen januari 2014 en maart 2015 gezamenlijk € 327 mln bespaard. Dat blijkt uit de Nationale Vergelijkingsmonitor 2014-2015 van vergelijkingssite Pricewise en onderzoeksbureau CG Selecties.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar zijn energieleverancier en zorgverzekeraar vergeleken met andere aanbieders, 1 op de 4 vergelijkt de autoverzekering. Dat gebeurt relatief iets vaker door hogeropgeleiden dan door lageropgeleiden. Het populairst is vergelijken onder grootverdieners met een brutojaarsalaris van € 60.000 of meer. De prijs is de belangrijkste drijfveer om autoverzekeringen en energieleveranciers te vergelijken. Bij zorgverzekeraars wordt ook gekeken naar de persoonlijke zorgbehoefte en de dekking.

Tussenpersoon
Voor het vergelijken van energie en zorgverzekeringen wordt door het grootste gedeelte van de consumenten, 80%, een vergelijkingssite gebruikt. Bij autoverzekeringen komt de tussenpersoon vaker in beeld, 20% vertrouwt de vergelijking toe aan het intermediair, 28% doet het op eigen houtje en 55% gebruikt een vergelijker.

Besparing
De gemiddelde besparing verschilt per markt. Voor energie was de gemiddelde besparing in 2014 € 183,53, voor zorgverzekeringen € 239,31 en voor autoverzekeringen € 128,56. Volgens de onderzoekers komt de totale besparing uit op € 327 mln. Het grootste gedeelte van deze besparing eindigt op de spaarrekening van de consumenten: 28,5%. Daarnaast zij investeringen in onderhoud (11,7%) en schulden aflossen (10,9%) populaire bestemmingen voor het bespaarde geld.

Reageer op dit artikel