nieuws

Michel Lamie: Positief resultaat De Goudse door duidelijke keuzes

Schade

Michel Lamie: Positief resultaat De Goudse door duidelijke keuzes

Dankzij de focus op met name het mkb heeft De Goudse over 2014 een positief resultaat bij kunnen schrijven. De verzekeraar maakte een winst van € 33,1 mln. Daar tegenover stond een daling van het premie-inkomen van € 521 mln naar € 459 mln. Maar bestuursvoorzitter Michel Lamie is in gesprek met am positief: “We zijn trots op het afgelopen jaar.”

Vorig jaar boekte De Goudse een winst van € 40,9 mln, maar daar zat nog een eenmalig bedrag van € 12,5 mln bij van het verkoop van de Scandinavische activiteiten. Die extra bate buiten beschouwing gelaten is het positieve resultaat dus met € 4,7 mln gegroeid, rekent de verzekeraar voor. Het premie-inkomen liep wel terug, onder meer door de verkoop van die buitenlandse activiteiten.

“Dat het premie-inkomen minder is geworden is eigenlijk het gevolg van bewuste keuzes die we hebben gemaakt”, licht Lamie toe. We hebben afscheid genomen van het buitenlandse bedrijf. We zijn ook minder actief in de individuele levensmarkt, die ontwikkeling ligt in lijn met onze verwachtingen. En we hebben ons aandeel in de WGA-markt de laatste jaren ook teruggebracht. Maar daar staat een groei in ons kernsegment tegenover. De zakelijke premieproductie hebben we met 20% geplust. En in onze nichesegmenten, met bijvoorbeeld De Zeeuwse en Expat & Reis, doen we het ook goed. Onze echte strategische kernsegmenten staan in de plus.”

Keuzes
Volgens Lamie komen de positieve cijfers door de keuzes die De Goudse durft te maken. “Het verhaal van De Goudse is het verhaal van focus. We hebben duidelijke keuzes gemaakt. Met name het mkb heeft een enorme groeipotentie. Daar liggen veel kansen, ook voor de adviseur. Omdat het segment groeit, maar ook omdat ondernemers behoefte aan advies hebben. In onze samenwerking met Erkend MKB-adviseurs zit voor ons ook veel groeipotentie. We werken nu met ongeveer honderd van deze adviseurs samen en we willen voor het eind van het jaar naar tweehonderd.”

Het maken van keuzes houdt ook in dat De Goudse op sommige delen van de markt minder actief is. Lamie: “We zetten niet vol in op de levensmarkt. Wel specifiek op bepaalde niches, maar we zien er minder perspectief in. We kiezen ook niet voor collectief Leven, omdat we zien dat er heel hard op kosten geconcurreerd wordt, terwijl wij meer voor een onderscheidende propositie kiezen.”

Toekomst
De Goudse blijft zich ook manifesteren op de WIA/WGA-markt, waarop het in 2012 flinke klappen moest incasseren. Lamie: “We zijn intussen twee jaar verder en en zijn enthousiast over de inkomensmarkt. De veranderende flex-wetgeving is nu wel een jaar uitgesteld. Dat gaat minder snel dan we dachten en dat vinden we jammer.” De bestuursvoorzitter ziet de toekomst zonnig in. “We pakken door op de focus die we hebben neergelegd. We kijken ook hoe we de dingen waar we mee bezig zijn door kunnen blijven ontwikkelen. Daarom hebben we de komende jaren extra geld uitgetrokken voor innovatie.”

Reageer op dit artikel