nieuws

NZa heeft definitief nieuwe voorzitter

Schade

NZa heeft definitief nieuwe voorzitter

Bijna een jaar nadat de voltallige Raad van Bestuur van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) opstapte heeft minister Edith Schippers een definitieve nieuwe voorzitter aangesteld voor de toezichthouder. Marian Kaljouw (58) neemt per 1 juni het stokje over van interim-voorzitter Maarten Ruys.

Het bestuur van de NZa stapte medio juni vorig jaar op nadat er twijfels waren gerezen over de bestuurskosten. NRC Handelsblad berichtte destijds dat driekwart van de dienstreizen van toenmalig voorzitter Theo Langejan werd betaald door bedrijven en organisaties die onder toezicht van de NZa staan of opdracht krijgen van de toezichthouder. Na de daarop ontstane commotie besloot de Raad van Bestuur, bestaande uit Langejan en Eitel Homan, op te stappen.

Kaljouw heeft zowel een professionele als wetenschappelijke achtergrond in de zorg. Kaljouw was verpleegkundige, promoveerde op een proefschrift over behoeften van familieleden van intensive care-patiënten’ en was van 2005-2012 bestuursvoorzitter van de branchevereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. Kaljouw is nu voorzitter van de Commissie Innovatie Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg.

Reageer op dit artikel