nieuws

Tussenpersoon ontsnapt aan rekening vernielde huurauto

Schade

Een Zeeuws intermediairbedrijf hoeft de rekening voor huur en herstel van een tijdens de huurperiode vernielde vervangende auto van een klant niet te betalen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft met die uitspraak in hoger beroep een eerder oordeel van de kantonrechter in Terneuzen naar de prullenbak verwezen.

Tussenpersoon ontsnapt aan rekening vernielde huurauto

Een klant van het intermediairbedrijf heeft in 2009 een eenzijdig ongeval met zijn (WA-verzekerde) BMW, die voor herstel naar een autoschadebedrijf moet worden gebracht. De adviseur regelt direct telefonisch een vervangende auto voor zijn klant. Begin juli wordt de huurauto vernield. Die staat op dat moment bij een kennis van de klant voor de deur: de verzekerde zelf zit een paar dagen in de cel en heeft de auto uitgeleend. Het autoschadebedrijf stuurt de rekeningen voor de huur en de total loss-schade naar de tussenpersoon: die moet als huurder worden beschouwd, is de motivatie. De kantonrechter gaat in 2013 mee met die gedachtengang: de adviseur heeft niet voldoende aangetoond dat hij handelde namens zijn klant.

Bewijslast
Het hof denkt daar echter anders over: het is juist de autohersteller die moet bewijzen dat er tijdens het telefoongesprek een huurovereenkomst tot stand is gekomen. Daarin slaagt het bedrijf niet: pas toen de klant de auto ophaalde, is de huur tot stand gekomen. Bovendien is enkele dagen later de auto ingeruild voor een ander model: daarmee is een nieuwe huurovereenkomst ontstaan, aldus het hof. “Het ligt in de gegeven omstandigheden ook niet voor de hand dat het assurantiebemiddelingskantoor en niet de verzekerde als huurder zou optreden. Het autobedrijf heeft zelf […] gesteld dat in gevallen als dit, waarbij de schadeauto slechts WA-verzekerd was, de kosten van de vervangende auto voor rekening van de klant (derhalve in dit geval voor rekening van de verzekerde) komen.”

Reageer op dit artikel