nieuws

Jos Baeten van ASR: ‘Vivat voldeed niet aan onze risico-appetite’

Schade

Er was geen sprake van een kater vanochtend in het ingrijpend verbouwde hoofdkantoor van ASR. De cijfers waren mooi, maar er is dus geen overname van Vivat. Jos Baeten toonde geen spijt. En ook niet onbelangrijk: “We zijn nog altijd een intermediaire verzekeraar. Daar is niets aan veranderd”. Vijftien vragen aan de ceo van ASR.

Jos Baeten van ASR: ‘Vivat voldeed niet aan onze risico-appetite’

1. De cijfers zijn mooi, u bent opgewekt, maar is er toch niet ook een diepe teleurstelling? U had heel groot kunnen zijn met Vivat/Reaal. U heeft er met uw team hard aan gewerkt, maar het is niet gelukt. Dat moet droef stemmen…

“Helemaal niet. Het is onze eigen keuze geweest. Je kan er op twee manieren naar kijken. Wij hebben gezegd dat we serieus naar Vivat keken. We hebben een aantal criteria opgesteld waar het aan moest voldoen. Dat doe je altijd bij dit soort transacties. De teleurstelling was vooral dat Vivat niet voldeed aan de criteria en aan onze risico-appetite. Dan moet je ook een vent zijn en zeggen dat het niet past. Die teleurstelling voel je wel. Maar het is niet aan onze neus voorbij gegaan. Het is onze eigen keuze geweest. Al is het uiteindelijk toch een moeilijke beslissing geweest. Deze sector heeft in het verleden alleen te vaak te veel risico’s genomen, die fout moet je niet nog een keer willen maken.”

2. Kunt u zeggen wat dan precies de doorslag gaf om u terug te trekken?

“Voordat je zo’n traject in gaat teken je een geheimhoudingsverklaring. Ik ga dus niet zeggen wat we gezien hebben en geen reden geven waarom we het niet gedaan hebben. In algemene zin vonden wij het risico in verhouding tot wat het ons zou brengen – met name business wise – te groot. ASR zit in een positieve flow en dat willen we vasthouden.’’

3. Toch hield iedereen in de markt er wel rekening mee dat er een ASR/Vivat zou komen. Was u verrast dat de Chinezen van Anbang het uiteindelijk werden?

“Voor de buitenwereld kwamen zij als een konijn uit de hoge hoed, maar voor ons was al een tijdje duidelijk dat we niet de enige waren. De naam was dus voor mij niet nieuw.”

ASR Logo nieuw 2013

4. Denkt u dat de Chinezen de dynamiek op de Nederlandse markt veranderen? In de Nederlandse markt kent iedereen elkaar en nu is er opeens een nieuwkomer, waarvan we niet zo goed weten wat we kunnen verwachten…

“We komen uiteindelijk de mensen tegen die bij de onderdelen werkzaam zijn. En ik weet niet of Anbang die posities verandert. Nu is DNB aan het kijken naar de overname en de uitkomst kennen we nog niet. Het is nog te vroeg om te speculeren dat ze al op de markt zijn. Bij de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zie je ook veel buitenlandse investeerders. Ik denk niet dat Anbang nu meteen de marktdynamiek verandert.”

5. En Anbang kan uiteindelijk ook nog ASR kopen…

“Als ASR samen had willen gaan met Vivat, dan hadden we wel een bod uitgebracht. En over de toekomst kan ik niet veel meer zeggen dan dat we nu met het Ministerie van Financiën gaan praten. We hebben heel veel vertrouwen in onszelf, we staan er goed voor. En we kunnen ook heel goed op eigen benen staan. Dat is absoluut een serieus scenario.”

6. In uw verhaal rond de jaarcijfers hoorden we weinig over het intermediair…

“Het ging over de jaarcijfers. Maar dit is een intermediairbedrijf. ASR heeft het intermediair in zijn bloed. Ik weet ook best dat daar soms twijfels over zijn. Maar als je kijkt wat we hier iedere dag doen, dan zijn die twijfels niet terecht.”

7. Er wordt nu veel geklaagd over de Wft- en PE-examens. Veel adviseurs lijken hun diploma’s niet te gaan halen. Wat doet ASR daar dan aan?

“We trainen het intermediair waar we kunnen. Ik denk dat het goed is dat er meer aandacht is voor vakkennis, maar zoals er nu mee wordt om gegaan slaat wel een beetje door. De regels zijn veel belangrijker geworden dan de principes. Maak je daarmee de sector beter? Het gaat hier toch echt om het principe dat adviseurs hun werk goed doen voor klanten. Ik zou wel in zijn voor een debat met de politiek. Is dit nu wat we willen? Het is goed om veel aandacht te hebben voor vakontwikkeling, maar of dit nu de juiste manier is…ik weet het niet.”

8. Minister Dijsselbloem, die 138,9 miljoen dividend van u krijgt over 2014, lijkt niet echt bereid om te luisteren. ‘De lat ligt hoog en de verzekeringswereld moet gewoon niet zo piepen’, zegt hij.

“Dat de lat hoog ligt is prima, maar ik kom mensen tegen die al jaren in dit vak zitten en een goed adviseur zijn, uit het goede hout gesneden zijn, en ook het klantbelang in het oog houden, maar die het lastig vinden om achter een tafeltje vragen te beantwoorden. Die mensen vallen er dan ook uit, terwijl we ze wel nodig hebben in deze industrie. Dan zijn we te veel met de regeltjes bezig. En te weinig met de principes die we zouden moeten huldigen.”

jeroen dijsselbloem

9. Valt er nog wat aan te doen?

“De minister zit er vrij stevig in. Ik weet niet of die bereidheid er nog is. We hebben het er als sector collectief naar gemaakt dat de samenleving boos op ons is, maar de tijd is nu wel daar om tot herbezinning te komen. Brengt dat bashen van de sector ons nu waar we willen komen?”

10. Bent u niet bang dat die examenperikelen een bloedbad worden? Dat het leidt tot een stevige sanering, die het adviesveld vrij fors zal uitdunnen?

“Als ik er nu naar kijk, ben ik voorzichtig positief. De omzet die via het intermediair komt zal niet direct minder worden. Het komt vooral via minder intermediairs. Dat is een trend die autonoom ook al is ingezet. Er is ook een generatie adviseurs die de inspanning niet meer wil doen en de zaak wil overdoen aan andere partijen. Ik ben van nature een optimist, en er zullen inderdaad mensen zijn die noodgedwongen moeten stoppen, maar er zijn ook jonge ondernemers die kansen zullen grijpen. En in toenemende mate zal advies ook hergewaardeerd worden in de samenleving.”

11. ASR heeft de Van Kampen Groep (VKG) overgenomen. Waarom?

“In de distributie is het speelveld enorm aan het veranderen. De manier van samenwerken verandert. Je ziet dat steeds meer intermediairs adviseur willen zijn in plaats van administrateur. Wij hebben VKG overgenomen om op die trend in te spelen. We hebben gevraagd wie er op dat vlak goed scoorde en kwamen bij VKG uit.”

van kampen groep

12. Kunt u zich voorstellen dat er nog meer service providers gekocht worden door ASR?

“Wij zijn er niet op uit om nog meer partijen te kopen. Met VKG hebben we een mooi ankerpunt dat we zelfstandig kunnen uitbouwen. We zijn trots dat ze voor ons gekozen hebben. Ze zijn overigens zelfstandig. We halen ze niet naar Utrecht. Als zich kansen voordoen zullen we er naar kijken, maar we hebben geen lijstje van serviceproviders die we willen hebben.’

13. Maar u gaat wel het intermediair waarmee u al zaken doet, richting VKG duwen?

“Het intermediair maakt zijn eigen keuze. Wij zouden het wel heel fijn vinden als ze zaken doen met VKG, maar dat moeten ze dan doen omdat ze VKG zo goed vinden. En niet omdat het een dochter van ASR is. We wilden vooral een vinger aan de pols in de intermediaire distributie. Dat was een belangrijke overname waar we ook lang over nagedacht hebben. VKG wil zich ontwikkelen en wij willen investeren. Zo moet u dat zien.”

14. Uw schadeportefeuille ontwikkelt zich aardig. U noemde het tijdens de presentatie van de jaarcijfers een gevolg van de terugkeer naar ‘het ouderwetse schadevak’. Wat bedoelt u daarmee?

“Bij verzekeraars is efficiency heel belangrijk geworden. Dat heeft er toe geleid dat werkstromen vaak zo aangepast zijn dat het oude vakmanschap verdwenen is. Het ging over kosten uit de keten halen en niet over vakmanschap. De les die wij getrokken hebben is dat we die acceptanten nodig hebben. Mensen die een risico beoordelen. Die zien wat voor een klant het is en hoe groot het risico is. En welke prijs daarbij past. Het oude schade handwerk is aan een herwaardering toe. En als ik kijk naar de schadecijfers van de concullega’s, dan zie ik dat we er goed aan gedaan hebben om het weer aandacht te geven. Het is de revival van de oude schadeacceptant.”

15. Afgelopen jaren zat de verhouding in premie-inkomen tussen leven en schade bij ASR op 50/50. Afgelopen jaar is dat naar 40/60 gegaan. Van de 220 banen bij leven gaan er tot 2018 ook 100 verloren. DNB waarschuwde al eerder voor de toekomstbestendigheid van verzekeraars als ze hun levenportefeuille niet op orde krijgen. Gaat dat nu lukken?

“De boodschap van DNB was dat de sector iets moest doen aan de leventak. De portefeuille loopt terug en als de kostenkant vergeten wordt, dan loop je gevaar. Die boodschap prediken we hier echter al vijf jaar. Wij zagen het wel aankomen. En we passen ons aan. En daar hebben we intensieve en constructieve gesprekken over met DNB. Ik voel geen druk.”

Reageer op dit artikel