nieuws

In de markt van cyberverzekeringen zit potentieel € 75 mld

Schade

De potentiële grootte van de markt voor cybermarktverzekeringen wordt geschat op bijna € 75 miljard ($ 85 miljard) om, meldt het Britse ITProPortal. De Londense verzekeringsmarkt Lloyds wil zichzelf graag positioneren als de spil voor cyberverzekeringen.

In de markt van cyberverzekeringen zit potentieel € 75 mld

Cybercriminaliteit kwam de laatste tijd in het nieuws door computeraanvallen op bekende bedrijven als Sony, JP Morgan en Home Depot. Schattingen over de totale schade van cybercrime lopen uiteen van € 400 miljardd tot € 1,75 biljoen. Omdat het niet verplicht is om gevallen van cybercrime te melden, zijn de werkelijke bedragen nog onbekend.

De groeiende dreiging van cyberaanvallen gaat naar verwachting zorgen van een forse stijging in cyberverzekeringen. Op dit moment gaat er zo’n € 2,1 mld aan premies om in de wereldwijde markt. Maar verzekeraars van Lloyds verwachten dat er potentieel € 75 mld om kan gaan in deze markt. Om die reden wil Lloyds zich positioneren als het centrum van cyberverzekeringen.

Barbican Insurance Group
Op dit moment is de Barbican Insurance Group de leidende cyberverzekeraar bij Lloyds. De verzekeraar laat weten dat de grootste bedrijven op zoek zijn naar ruim $ 100 mln cyberdekking. Die dekkingen moeten over een aantal verzekeraars verspreid worden, bijvoorbeeld via Lloyds. Volgens Barbarican kan een Chief Risk Officer (CRO) overvliegen naar Lloyds in Londen en binnen een paar uur het hele programma voor cyberverzekeringen regelen.

Ook zijn er verzekeraars die zich richten op de cyberdekking van het mkb. Voor deze bedrijven kan een geslaagde cyberaanval al snel een faillissement betekenen, omdat zij de harde klappen, in tegenstelling tot grote instellingen, niet op kunnen vangen.

In de verzekeringswereld wordt de status van cyberverzekeringen vergeleken met die van het verzekeren van vliegtuigen honderd jaar geleden. Destijds was er ook een forse stijging in het aantal vliegtuigen dat werd gebouwd en was het onmogelijk om het risiconiveau in te schatten. Hetzelfde geldt nu voor cybertechnologie.

Reageer op dit artikel