nieuws

ASR schrapt helft banen in levenbedrijf

Schade

ASR schrapt helft banen in levenbedrijf

ASR heeft zijn winst vorig jaar dankzij bezuinigingen en betere beleggingsresultaten stevig weten op te voeren. Ook de resultaten van de schadeverzekeringen verbeterden, terwijl de markt voor levensverzekeringen onveranderd moeilijk bleef, zo maakte het genationaliseerde bedrijf vandaag bekend. Dat leidt er onder meer toe dat het aantal medewerkers in het levenbedrijf de komende drie jaar zal worden gehalveerd.

“Het is een markt die zich vooral kenmerkt door krimp”, zegt bestuursvoorzitter Jos Baeten. “Daar passen we de organisatie van ons levenbedrijf op aan. Dat betekent onder meer dat we het op termijn met de helft minder collega’s zullen gaan doen. Een lastige boodschap, maar noodzakelijk om de kosten minimaal gelijke tred te laten houden met de krimp van de portefeuille.” Concreet betekent de banenreductie dat 100 van de 200 banen in het levensverzekeringsbedrijf tussen nu en 2018 komen te vervallen. ASR telt in totaal ruim 3.500 fte aan medewerkers.

Winst
ASR zag zijn nettowinst in 2014 met 100 miljoen euro oplopen naar 381 miljoen euro. De inkomsten uit premies zakten daarbij met 3,5 procent tot 3,8 miljard euro. De omzet uit schadeverzekeringen was stabiel, die van de levensverzekeringen zakte met 7 procent. Baeten noemde 2014 ‘in alle opzichten’ een goed jaar. Het moederbedrijf van merken als ASR, De Amersfoortse, Europeesche verzekeringen en Ditzo moet op termijn weer op eigen benen gaan staan. Over de start van het privatiseringsproces heeft het ministerie van Financiën echter nog geen besluit genomen. De overheid krijgt over 2014 een dividend van 138,9 miljoen euro van ASR. Daarmee vloeit 40 procent van de winst in de schatkist.
ASR wist de resultaten vorig jaar vooral bij de schadeverzekeringen te verbeteren. Dankzij een ‘proactief schadebeheer’ en gunstiger weersomstandigheden namen de kosten hier af en steeg de nettowinst naar 148 miljoen euro. In totaal werd ruim 1,6 miljard euro aan schade vergoed.
De winst van het onderdeel Leven zakte met 30% naar 258 miljoen euro. Het bedrijf verkocht wel meer nieuwe pensioenproducten, maar de krimp bij individuele levensverzekeringen zette onverminderd door.

De niet-verzekeringsonderdelen zoals ASR Bank, hypotheken en vastgoed zorgden voor een verlies van 25 miljoen euro. Ondanks de lage rente groeide de spaargeldportefeuille. Het marktaandeel op de hypotheekmarkt nam af.

Reageer op dit artikel