nieuws

Wft-examen bijna onmogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking

Schade

Wft-examen bijna onmogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking

Wie slechtziend of blind is, kan heel wat problemen ondervinden wanneer hij of zij het Wft-examen wil afleggen. Sinds men begin 2014 landelijk is overgestapt op een digitaal examen, weet Nibe-SVV zich geen raad met  mensen met een lichamelijke beperking.

Ariëtta Hendrikx ondervond dit aan den lijve toen zij bijna een jaar geleden aanvraag deed voor het basis Wft-examen. Hendrikx werkt als schadecorrespondent bij Luyten Adviesgroep en heeft een oogafwijking en ziet maar 5%. Digitaal het examen afleggen is dus geen optie. Maar een oplossing hoe dan wel liet heel lang op zich wachten.

“Het is gewoon een en al bureaucratie, het is gewoon niet te bevechten”, aldus Hendrikx. “Val je buiten de boot dan val je ook echt buiten de boot. De overheid stimuleert dat je werkt maar echt overal wordt je tegen gewerkt.”

Woedend
De werkgever van Hendrikx, Jack Vos, reageert zelfs woedend: “Ik heb haar aangenomen omdat wij haar leven konden veranderen. Een leven waarin zij zich nuttig kan maken en gewaardeerd wordt, in plaats van achter de geraniums te gaan zitten.”

En, zo zegt hij: “Ik denk dat de verzekeringswereld het ook nodig heeft om een sociaal gezicht te laten zien. Bovendien zijn onze mensen daardoor trots op ons bedrijf en dit straalt weer af op de klanten.”

Vos zegt dat Hendrikx klantcontact heeft (“Met haar stem is niets mis.”) en dus moet ze ook gewoon een Wft-diploma halen. “Het is triest hoe ver deze instanties afgedreven zijn van hun bedoeling,” merkt Vos op.

Een medewerker van het Nibe-SVV suggereerde, volgens Vos, zelfs dat Hendrikx helemaal geen diploma nodig heeft. “Ze heeft immers gewoon recht op een uitkering”, kreeg ze volgens Vos te horen. Het duurde uiteindelijk tot september voordat Nibe-SVV bekend maakte dat zij het Wft-examen toch mondeling kon afleggen.

Geschokt
Nibe-SVV zegt zich desgevraagd niet te herkennen in de uitspraak over de uitkering en zegt geschokt te zijn als een medewerker dit heeft gezegd. “Het duurde zolang voordat mevrouw Hendrikx iets hoorde omdat er gezocht werd naar een passende oplossing”,  zegt Chiel de Jonge van het Nibe-SVV. “Het examen voorlezen is de enige mogelijkheid maar het is niet ideaal vanwege de vele bijlagen aan tekst. Bovendien zijn wij wat betreft de examens ook beperkt door de regels van het CDFD”, verklaart de onderwijsorganisatie. Monique Greve, manager certificering van Nibe-SVV zegt dat het probleem vooral te wijten is aan de examenregels: “De systematiek voor de Wft-examens van DUO is heel oneerlijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Voor andere staatsexamens wordt wel rekening gehouden met deze groep.”

Erik Mulder van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) zegt in een reactie dat het examen in eerste instantie is om te zorgen dat de consument een goed advies krijgt. “Het is de vraag of iemand die zo weinig ziet, wel in staat is om goed advies te kunnen geven in een tijd waarin alles digitaal is,” aldus Mulder. Wel zegt het CDFD toe de situatie te gaan bespreken met DUO om te kijken of het maximale voor mevrouw Hendrikx gedaan is.  

Het zou na de toezegging in september 2014 nog 3 maanden duren voordat Hendrikx een datum kreeg wanneer ze haar Wft-examen kon afleggen. Ook over de locatie is dan nog veel gesteggel. Het Nibe-SVV kon een mondeling examen alleen in Amsterdam afnemen. Een collega rijdt Hendrikx er heen, maar door een administratieve fout van het Nibe-SVV komt ze voor niks en kon ze haar examen niet maken. Na wederom veel geduw en getrek komt het dan eindelijk goed. Hendrikx mag het examen in februari in Capelle a/d IJssel maken.

“We gaan er gewoon voor! Ik wil mijn diploma halen,” zegt Hendrikx.

 

Reageer op dit artikel