nieuws

‘Bijna helft automobilisten oververzekerd’

Schade

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten is oververzekerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Pricewise in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Vooral mannen zouden de waarde van hun auto te hoog inschatten.

‘Bijna helft automobilisten oververzekerd’

Pricewise en Motivaction onderzochten de verzekeringsgegevens van 1000 respondenten op basis van het bouwjaar en de dagwaarde van de verzekerde auto. Daaruit kwam naar voren dat ruim 40% van de onderzochte auto’s is oververzekerd. Daar tegenover staat dat 6% is onderverzekerd. Auto-eigenaren met een allrisk-verzekering zijn in 46% van de gevallen te veel verzekerd, datzelfde geldt voor 60% van de autobezitters met een WA+ Beperkt Cascoverzekering. Voor een op de 5 auto’s met alleen WA-dekking geldt juist dat zij een ruimere dekking zouden moeten hebben.

Dagwaarde
Volgens Pricewise zit het probleem vooral in de dagwaarde van de auto, die wordt vaak onderschat. Vooral door mannen, beweert Pricewise. Volgens de vergelijkingssite ligt na 6 tot 8 jaar de dagwaarde van de auto vaak ruim 65% lager dan de nieuwwaarde, en heeft allrisk verzekeren in dat geval geen zin meer. Maar, zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Autobezitters zijn niet alert op onder- of oververzekering. De mensen in ons onderzoek zeggen niet door te hebben dat hun verzekering niet meer goed aansluit bij hun auto. 91% denkt dat zijn huidige verzekering nog steeds de ideale is. En dat terwijl wij in 46% van de gevallen op basis van de dagwaarde een ander type verzekering aanraden. Bovendien zegt 59% nog nooit zijn autoverzekering te hebben vergeleken om te zien of een andere verzekering beter past of wellicht goedkoper is.”

Reageer op dit artikel