nieuws

App ontwikkeld voor digitale risico-inspectie en taxatie

Schade

Met de hulp van onder meer een aantal verzekeraars ontwikkelde Bert Veurink een digitale applicatie die het proces rondom risico-inspectie en taxatie makkelijker moest maken. Het resultaat, de digitale taxatiewijzer, gaat vanaf begin februari van dit jaar in de omloop.

App ontwikkeld voor digitale risico-inspectie en taxatie

Veurink, eigenaar van TotaalSupport, deed zijn ideeën voor de app op tijdens taxatielessen die hij geeft aan medewerkers van de Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen. “Ik ben al jaren gefrustreerd over de methode die nu wordt gebruikt, met de taxatieboekjes. De gebouwen en de kengetallen die erin staan zijn vaak achterhaald en verouderd.” Samen met Wim Pasman, die in het verleden het taxatieboekje uitgaf en nu directeur is van Casadata, ging Veurink aan de slag om een nieuwe methode te ontwikkelen.

Vanuit Casadata heeft Pasman de beschikking over duizenden kostengegevens, de spil voor de nieuwe applicatie. Veurink: “Dit bestaat eigenlijk nog niet. Een inspectiemodule maken is nog te doen, maar niemand heeft de kostengegevens die Casadata heeft, daar hebben zij door de jaren heen in geïnvesteerd. Zij hebben duizenden begrotingsmodellen in de bak. Daardoor konden wij ook een goede taxatiemodule maken. Dat maakt deze applicatie uniek.”

Modules
De applicatie bestaat uit drie modules: de klant-, risico-inspectie- en taxatiemodule. Veurink: “In de klantmodule staan de NAW-gegevens, die kan iedere verzekeraar of taxatiebedrijf automatisch in het programma laden. In de risico-inspectiemodule loop je met je tablet door het gebouw en kun je al lopend alle risicofactoren die je aantreft aanvinken. Elk veld dat je invult heeft een unieke code, dus als je na twee jaar bijvoorbeeld alle dieselolietanks wil controleren kun je heel makkelijk het overzicht krijgen op welke locaties die zitten.”

De taxatiemodule is net andersom ten opzichte van wat taxateurs nu gewend zijn, zegt Veurink. “Nu pak je het boekje en vul je alle informatie zelf in. Wij doen het net andersom: als je bijvoorbeeld een stal met 80 koeien inloopt, klik je op dat type stal en heb je in een keer alle informatie in beeld. Het kan wel zijn dat er dan 70 boxen in het model staan, terwijl er eigenlijk 80 in de stal zitten, maar dan pas je dit aantal gewoon aan en dat wordt vervolgens meteen verwerkt in de andere gegevens. Je kunt zo eigenlijk niks vergeten.”

Abonnement
De ontwikkeling van de digitale taxatiewijzer zit momenteel in de eindfase en zal vanaf begin februari beschikbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen een abonnement nemen en betalen per serie, bijvoorbeeld agrariërs rundvee, kantoorgebouwen of bedrijfsgebouwen. Een basisabonnement met 1 serie zal in eerste instantie € 795 per jaar kosten. Voor een extra serie moet € 350 bijgelegd worden.

Reageer op dit artikel