nieuws

Verbond ziet brood in deeleconomie: ‘Huidige polis voldoet niet’

Schade

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat het verzekeringsaanbod voor de deeleconomie achterloopt op de vraag. “De huidige polissen, gebaseerd op bezit en niet op gebruik, voldoen niet aan wat de toekomstige klant nodig heeft van zijn verzekeraar.” Dat zegt het Verbond in een position paper.

Verbond ziet brood in deeleconomie: ‘Huidige polis voldoet niet’

“Het is de taak van verzekeraars om producten te leveren die passen bij nieuwe situaties die mogelijk ontstaan. Dat hoort ook simpelweg bij de kernwaarden van verzekeraars”, aldus het Verbond dat daarmee doelt op de nieuwe sharing economy met diensten als Airbnb, Peerby, Snappcar, Uber en Thuisafgehaald.nl. Een aantal verzekeraars ontwikkelt al zogenoemde sharingpolissen, maar veel zijn het er nog niet.

Zekerheid bieden
Verzekeraars moeten klanten die gezamenlijk iets willen doen en gebruiken, daar toe in staat stellen, is de boodschap van het Verbond. “Op dit moment loopt het verzekeringsaanbod wat betreft de deeleconomie achter op de vraag, verzekeraars zouden meer moeten meebewegen met de ontwikkeling. Mochten er geen passende producten ontwikkeld worden, bestaat namelijk de mogelijkheid dat het gebrek hieraan de voortgang van de deeleconomie belemmert. Juist als de klant zijn spullen uitleent of verhuurt aan onbekenden, wil deze de zekerheid dat als er iets mee gebeurt de schade vergoed wordt. Het is aan verzekeraars om deze zekerheid te bieden door met passende producten te komen.”

Thuiskok
In het position paper gaat het Verbond in op vijf initiatieven. Bijvoorbeeld het virtuele kookplein Thuisafgehaald.nl. “Wat als het voedsel niet goed is en een koper ziek wordt? Onder de AVP van de verkoper is productaansprakelijkheid waarschijnlijk niet gedekt omdat het verkopen van maaltijden een bedrijfsmatige activiteit is. Daarom zou een AVB geschikt zijn, maar kan dat van een thuiskok verwacht worden?”

Reageer op dit artikel