nieuws

Richard Weurding: ‘We verzuipen in de regeltjes’

Schade

“We verzuipen in de regeltjes.” Dat zei Verbondsdirecteur Richard Weurding vandaag tijdens het Risk Forum voor riskmanagers en verzekeraars. “Ik kan niet bij een maatschappij komen of het gaat hierover. Toezicht en de druk die het met zich meebrengt zijn bij onze leden gespreksonderwerp nummer één.” Volgens Weurding maken deze en andere factoren dat de sector te weinig met de toekomst bezig is.

Richard Weurding: ‘We verzuipen in de regeltjes’

Weurding zei dat toezichthouders zich als reactie op de crisis extra fel opstellen. “Dat raakt ons behoorlijk. Wij zijn ook wel eens kritisch op de deskundigheid van toezichthouders.” De algemeen directeur van het Verbond zei dat de verhoudingen internationaal gezien scheef liggen: “Je ziet dat landen verschillend opereren. Wij hebben goede toezichthouders, maar wel hele strenge. Dat geeft een ‘unlevel playing field’.”

Innoveren
Weurding sprak de aanwezige riskmanagers toe over de nieuwe verdienmodellen die verzekeraars moeten ontwikkelen. “Daarbij moeten ze zich niet alleen terugtrekken op hun kerntaak van ‘risico’s afdekken’, maar ook oplossingen bieden voor de toenemende behoefte aan vermogensopbouw. De maatschappelijke en technologische ontwikkelingen die op de sector afkomen zijn uitdagend en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat past de sector als geen ander. Maar dan moeten de verzekeraars wel hun rol pakken en dat ook durven te doen. No risk, no glory.”

Niet makkelijk
Dat het niet makkelijk is voor verzekeraars ontkende Weurding niet. “Zeker niet als je kijkt waar we vandaan komen, met de woekerpolissen en kredietcrisis. Verzekeraars staan blijvend in de spotlights. Daardoor is de sector te weinig met de toekomst bezig. Compliance-eisen, Solvency II en langdurige lage rente vormen daarbij ook nog forse belemmeringen.” Toch zijn er wel nieuwe kansen. “Zo trekt de overheid zich steeds meer terug, waardoor er minder bescherming is voor burgers, denk aan de ouderenzorg. Het is niet ondenkbaar dat verzekeraars in het gat moeten springen dat de overheid achterlaat. Hier ligt ook steeds meer een verband met de maatschappelijke functie van de sector. Hoe ver moet de sector daarin gaan?”

Nieuwe voorzitter
Weurding legde in gesprek met am: ook uit waarom het Verbond ervoor heeft gekozen om het voorzitterschap van Marco Keim met een jaar te verlengen in plaats van een nieuwe voorzitter aan te stellen. “Er zijn dit jaar veel wisselingen in het bestuur geweest”, verwees de algemeen directeur naar het vertrek van Niek Hoek (Delta Lloyd) en Lard Friese (NN Group). “Om de continuïteit te bewaren hebben we ervoor gekozen om nog een jaar met Marco Keim verder te gaan.” Het blijft in principe bij één extra jaar, aldus Weurding. “Na dat jaar zal er een nieuwe voorzitter gekozen worden.”

Reageer op dit artikel