nieuws

Honderdduizenden kunnen eigen risico niet meer ophoesten

Schade

Honderdduizenden kunnen eigen risico niet meer ophoesten

Honderdduizenden Nederlanders hebben problemen met het betalen van het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. Alleen al bij zorgverzekeraar VGZ lopen 250.000 betalingsregelingen, meldt het Algemeen Dagblad.

Het laatste jaar kwamen er bij de grote zorgverzekeraar 100.000 betalingsregelingen bij. Bij Zilveren Kruis lopen er inmiddels meer dan 240.000 regelingen, een stijging van 80.000 ten opzichte van 2013. Ook bij Menzis stijgt het aantal regelingen fors. “Een zeer ongewenste ontwikkeling”, vindt directeur Frank Elion van VGZ. “Wij horen van huisartsen dat patiënten ondanks hun doorverwijzing niet naar het ziekenhuis gaan of hun medicijnen niet ophalen. Daar is vooral het eigen risico debet aan.”

Zorgverzekeraar CZ vindt dat het eigen risico zijn doel voorbij is geschoten. Een woordvoerder zegt: “Het eigen risico dient niet meer het oorspronkelijke doel; mensen bewust maken dat zorg geld kost. Dat hebben de meeste mensen nu wel tussen hun oren. Het dupeert nu met name chronisch zieken en ouderen. Gezonde mensen en mensen die het geld kunnen missen, kunnen elk jaar een fikse premiekorting opstrijken door het eigen risico te verhogen. Dit zet de solidariteit onder druk.”

Reageer op dit artikel