nieuws

‘Consument kent eigen zorgverzekering niet’

Schade

Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet wat voor zorgverzekering hij zelf heeft, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Pricewise. Vooral het onderscheid tussen de drie soorten basisverzekering is niet bekend bij de consumenten.

‘Consument kent eigen zorgverzekering niet’

Pricewise liet 1.000 respondenten ondervragen over hun kennis van zorgverzekeringen. Van hen bleek 58% niet te weten wat voor zorgverzekering ze hebben. Hans de Kok, directeur van de vergelijkingssite, haalt uit naar overheid en verzekeraars: “De overheid en de zorgverzekeraars geven jaarlijks miljoenen uit om consumenten te informeren over hun zorgverzekering. Maar uit ons onderzoek blijkt dus dat de consument geen flauw idee heeft waarvoor hij nou verzekerd is.”

Selectief
Daarnaast zijn de verschillende soorten basisverzekering, selectief, natura en restitutie, niet goed bekend bij de klanten. De Kok: “72% van de ondervraagden heeft zelfs nog nooit van een selectieve zorgpolis gehoord. Men weet vaak niet goed welke verzekering men heeft, laat staan welke behandelingen door de verzekeraar vergoed worden.” Vooral vrouwen, lager opgeleiden en ouderen oriënteren zich niet op hun polis. “Ik begrijp die reactie, maar er verandert jaarlijks te veel in je polis om niet te vergelijken”, zegt De Kok. “En niet alleen de dekking van de polis verandert, maar verzekeraars komen ook met meer polissen. Er valt dus veel meer te kiezen”

Reageer op dit artikel