nieuws

Zorgverzekeraars laat met premies voor 2015

Schade

Zorgverzekeraars laat met premies voor 2015

Zorgverzekeraars zijn dit jaar laat met het bekendmaken van hun zorgverzekeringspremies en voorwaarden voor het nieuwe jaar, constateert vergelijkingssite Geld.nl.

Zorgverzekeraars moeten voor 19 november hun premies voor 2015 publiceren. Tot nu toe heeft alleen DSW de premie voor de zorgverzekering bekendgemaakt.

Zorgverzekeraar Achmea geeft als reden voor de late publicatie dat een deel van de zorg uit de AWBZ volgend jaar bij de zorgverzekeraars komt te liggen. “Dit is een grote wijziging waar miljarden euro’s mee gemoeid zijn. Hierdoor duurt het voor ons langer om de nieuwe premies goed te berekenen. Daarnaast heeft Minister Schippers van Volksgezondheid vorige week nog extra geneesmiddelen toegelaten tot het basispakket en dat moeten we ook nog meenemen in de berekening”, aldus een woordvoerder. Vorig jaar had Achmea rond deze tijd de premies van de merken Agis, Zilveren Kruis, OZF Achmea en Avéro Achmea al bekendgemaakt.
Ook VGZ, CZ en Menzis met hun verschillende zorgverzekeringslabels hebben de premies nog niet bekendgemaakt. CZ herkent het beeld dat Achmea schetst en is nog bezig met de berekening van de premie.

Concurrentie
VGZ ziet nog twee anderen redenen voor de late publicatie van de premies voor 2015. “Er zit natuurlijk ook een concurrentieaspect in”, zegt een woordvoerder. “We willen onze premie niet veel vroeger bekendmaken dan de andere, grotere verzekeraars en dat willen zij natuurlijk ook niet. Daarnaast zijn we nog bezig met het contracteren van zorgverleners. Dat heeft ook invloed op de premies, waardoor we deze nu nog niet bekend kunnen maken.”

DSW gelooft niet dat de grote verzekeraars nu nog aan het rekenen zijn. “Om de premie te bepalen, heb je de Miljoenennota nodig. Wij hebben in minder dan een week na Prinsjesdag de premie vastgesteld en de andere verzekeraars zouden het na zes weken nog niet weten? Dan ben je als zorgverzekeraar onbekwaam of je liegt”, zegt directeur Chris Oomen. Hij denkt dat de verzekeraars gewoon op elkaar aan het wachten zijn. “Wij hebben natuurlijk een vrij scherpe premie neergezet en ik denk dat de verzekeraars nu allemaal wachten totdat iemand bevestigt dat dit de lijn is of dat ze toch een andere kant op gaan.”

Vergelijking
Geld.nl wil zo snel mogelijk een goede vergelijking kunnen aanbieden. Vooral voor mensen die wijkverpleegkundige zorg ontvangen, langer dan een jaar in een ziekenhuis of kliniek verblijven of die zorg ontvangen voor een zintuiglijke handicap, is het nadelig, zegt Geld.nl. Deze zorg valt per 1 januari 2015 niet meer onder de AWBZ en verschuift naar de zorgverzekeraars. Sieto de Vries van Geld.nl: “Zolang verzekeraars hun premies en voorwaarden voor 2015 niet bekendmaken, weten deze mensen ook niet waar ze aan toe zijn. Dit terwijl zij de zorg juist hard nodig hebben.”

Reageer op dit artikel