nieuws

Verzekeringsartsen klagen over handelswijze UWV

Schade

Het UWV handelt in strijd met de wet door telefonisten, niet-medici, een inschatting te laten maken van de herstelperiode van zieke werknemers die zich bij de uitkeringsinstelling melden. Dat blijkt uit stukken die Volkskrant in het bezit heeft. Verzekeringsartsen beklagen zich over de methodes.

Verzekeringsartsen klagen over handelswijze UWV

Formeel mogen alleen de artsen om medische informatie vragen, maar in de praktijk blijken de medewerkers verzuimbeheersing, zogenaamde mvb’ers, vaak te vragen naar de medische toestand van iemand die zich meldt. De mvb’ers krijgen een lijst van zestig aandoeningen en proberen aan de hand daarvan in te schatten of iemand binnen zes weken hersteld is, direct naar de keuringsarts moet of na een maand een bezoek aan de arts moet brengen.

Volgens het UWV mag de mbv’er wel vragen waarom iemand zich ziek meldt. Dat zou ‘een minimaal stukje voorwerk’ zijn voor de keuringsarts. Maar die verzekeringsartsen van het UWV stellen zelf juist dat de instelling in strijd met de wet handelt omdat het medische gegevens laat behandelen door niet-medici. De artsen hebben de problematiek intern aangekaart.

Reageer op dit artikel