nieuws

Verbond: Meer inbraakclaims in Vinex-wijken

Schade

De inbraakkans in Vinex-wijken ligt beduidend hoger dan in vergelijkbare stedelijke gebieden, blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond analyseerde de inbraakclaims die verzekeraars hebben geregistreerd in het Centraal Informatie Systeem (CIS).

Verbond: Meer inbraakclaims in Vinex-wijken

Ondanks de stijging in Vinex-wijken zet de daling van het aantal inbraakclaims voort. Eind 2012 registreerden verzekeraars nog ruim 3.500 claims per maand, dat daalde eind vorig jaar naar minder dan 3.000 en die daling gaat dit jaar verder. Het Verbond maakte dit jaar een vergelijking tussen 106 Vinex-wijken en vergelijkbare omliggende wijken. Daaruit bleek dat de inbraakkans in de Vinex-wijken 15% hoger ligt. “De vermoedelijke verklaring hiervoor is dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook tellen de wijken relatief veel tweeverdieners die vaker waardevolle spullen in huis hebben”, zegt het Verbond.

Kerst
De komende tijd is het ‘extra oppassen geblazen’, zegt de branchevereniging. Inbrekers zijn namelijk het actiefst in de donkere maanden, oktober tot en met maart. “De piek is tijdens de kerstdagen; het risico op woninginbraak is dan twee keer zo hoog als in de zomermaanden.” Maar ook warme dagen vormen een risico van huiseigenaren: “Dieven kunnen hun slag slaan als bewoners ramen en deuren open laten staan.”

Om bewoners bewuster te maken van de risico’s en gevolgen van een inbraak, is dit jaar de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken opgericht. “In deze stichting werken commerciële partijen, overheid en het Verbond van Verzekeraars samen. De organisaties tekenden deze week de Safety Deal Inbraakpreventie, waarin de partijen afspraken hebben gemaakt om woninginbraakpreventie te bevorderen.”

Reageer op dit artikel