nieuws

Verbond: Ebolahulpverleners kunnen wél verzekerd worden

Schade

Het Verbond van Verzekeraars heeft in een statement gereageerd op een artikel in de Metro van vanochtend. Daarin stelde Partos, de branchevereniging van Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, dat nieuwe hulpverleners die naar de door ebola getroffen gebieden afreizen geen verzekering krijgen omdat het risico te groot is. Het Verbond ontkent die aantijgingen.

Verbond: Ebolahulpverleners kunnen wél verzekerd worden

“Lastig verzekeren betekent niet dat men zich niet kan verzekeren”, schrijft het Verbond. “Werk in oorlogs-, conflict- en ziektegebieden brengt hoge specifieke risico’s met zich mee. Dat risico ligt in ebolagebied nu vele malen hoger, zeker gezien de taak van de hulpverleners. De kosten voor het terughalen van mensen kunnen in de tonnen lopen. Een evacuatie bij een (mogelijke) besmetting is specialistisch werk: het is niet vergelijkbaar met een gipsvlucht die terugkomt.”

De brancheorganisatie geeft aan dat verzekeren lastiger, maar niet onmogelijk is en raadt hulpverleners aan om contact op te nemen met gespecialiseerde tussenpersonen of verzekeraars om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Voor de bestrijding van de ebola-epidemie verwijst het Verbond naar lokale, nationale en internationale autoriteiten. “Zo zien we dat bijvoorbeeld in de VS en Engeland de overheden wel bijdragen in de kosten van repatriëring. Verzekeraars kunnen met hun expertise over risico’s en de verzekerbaarheid daarvan wel meedenken en -helpen. Het Verbond sluit dan ook graag aan bij de bijeenkomst die het ministerie van Buitenlandse Zaken volgende week organiseert voor NGO’s over de hulpverlening in ebolagebied.”

Toeristen
Voor toeristen die willen afreizen naar de landen waar de ebola-epidemie is uitgebroken gelden de gebruikelijke uitsluitingen op de reisverzekering op basis van de kleurcodes die het ministerie van Buitenlandse Zaken toekent aan landen, licht woordvoerder Rudi Buis toe. “En alle landen waar ebola heerst zijn inmiddels donkerrood, dus dan treedt de uitsluiting in werking. Alleen voor mensen die al in het land verbleven, zal de reisverzekeraar alles doen om ze uit het land te halen.”

Reageer op dit artikel