nieuws

‘Aansprakelijkheid bestuurder zelfrijdende auto zelfde als piloot’

Schade

Bij de Association of British Insurers (ABI), de Britse variant op het Verbond van Verzekeraars, worden er al concrete ideeën ontwikkeld over de aansprakelijkheid van de bestuurder van een zelfrijdende auto. De Britten vergelijken de ‘chauffeur’ vooralsnog met de piloot van een vliegtuig.

‘Aansprakelijkheid bestuurder zelfrijdende auto zelfde als piloot’

Ook de Britten houden zich bezig met waar de aansprakelijkheid ligt in het geval van schade veroorzaakt door een zelfrijdende auto. Volgens adviseur Scott Pendry van ABI is met de huidige technologie nog altijd de rijder aansprakelijk. “Zoals in de luchtvaart met piloten is het waarschijnlijk dat de chauffeur voorlopig nog aansprakelijk wordt gehouden bij een ongeluk als zij nog de mogelijkheid hebben om in te grijpen en de technologie te overrulen.”

Dit zou volgens Pendry pas veranderen op het moment dat chauffeur niet meer in staat is om in te grijpen en de technologie de verantwoordelijkheid heeft genomen. Pendry: “Onze eerste impressie is dat als een systeem op een volledig autonoom voertuig faalt en daarmee een crash veroorzaakt, de aansprakelijkheid ligt bij de ontwikkelaar van het voertuig of het systeem. Maar deze omslag van aansprakelijkheid zou alleen plaats kunnen vinden als de chauffeur alle controle aan het voertuig heeft gegeven en niet meer in kan grijpen.”

Reageer op dit artikel