nieuws

Verzekeraars en volmachtbedrijven praten weer volop met elkaar

Schade

Gisteren vond de Marktdag plaats van het Verbond van Verzekeraars en de NVGA. Beide partijen namen eensgezind het woord op het podium en willen vooral één zaak benadrukken: geen gezeur meer, we streven hetzelfde doel na, laten we dan ook samenwerken. Vooral om het rendement op te krikken, want dat staat fors onder druk. Maar: wat is nu precies rendement?

Verzekeraars en volmachtbedrijven praten weer volop met elkaar

In Hart van Holland in Nijkerk kwamen 300 vertegenwoordigers van verzekeraars en volmachtkantoren bijeen en ze straalden veel eensgezindheid uit. Ook wellicht omdat men niet meer wil praten over de zaken die de twee partijen scheiden. Beloning is dan ook geen onderwerp meer, er is een raamovereenkomst, voor de rest moeten de individuele partijen het zelf maar eens worden.

Rendement
Gisteren ging het dan ook vooral over rendement. De schadeportefeuilles staan nogal onder druk. Autoverzekeringen doen het niet echt goed en er zijn toch te veel branden geweest. “Over beloning hebben we het al genoeg gehad”, zegt Gert Jan Bunt, directeur commercie en volmachten van Nationale Nederlanden. “Nu moeten we het hebben over andere issues die er liggen: het rendement staat onder druk”.

Dat kan volgens hem met drie zaken te maken hebben: het is een product-issue, en dan moet je die producten aanpassen aan de eisen van de klant. Er is een kanaal-issue en dan moet je daar een oplossing voor vinden. Of het is een volmacht-issue”.

En in dat laatste geval gaat het vooral om een discussie over cijfers. Verzekeraars en volmachtbedrijven willen het hebben over rendement in de vorm van combined ratio’s. Maar dan moeten ze het wel eens worden over welke combined ratio’s precies. Daar zit veel ruis op de lijn, zeggen de betrokkenen.

Michael de Nijs, voorzitter van de NVGA: “Het ontbreekt aan eenduidige formules voor de berekening van schadepercentages, combined ratio’s en kostenpercentages. Verzekeraars bevestigen ook dat er gewerkt wordt met verkeerde cijfers, waardoor bijvoorbeeld de premieomzet van volmachtkantoren te laag wordt ingeschat en er onevenredig veel overheadkosten worden toegeschreven aan het volmachtbedrijf. Hierdoor heerst er bij verzekeraars over het algemeen een gevoel dat het volmachtkanaal niet rendeert.”

Energie
Van Bunt zegt echter resoluut: “We kunnen hier niet over blijven steggelen. Het kost te veel energie en leidt te veel af. De markt staat onder druk en we moeten het eens zijn over hoe we sturen en waarop we afrekenen.”

De Nijs van de NVGA zegt: “We trekken al veel meer op met het Verbond van Verzekeraars rond dit issue. Rendement hebben we nodig. We hebben allemaal baat bij sterke verzekeraars en gevolmachtigden. Al dat geouwehoer over cijfers is niet goed. Het is belangrijk om nu de verschillen achter je te laten en overeenstemming te bereiken over welke cijfers je hanteert. Dan volgt er vanzelf een plan van aanpak.”

Onafhankelijk audit instituut
De eerste stap is dat NVGA en het Verbond de cijfers vergelijkbaar maken. Jaap de Louw, directeur volmacht/commercieel manager, Avéro Achmea, wil die handschoen wel oppakken. Zo kondigde hij gisteren de oprichting van een onafhankelijk audit instituut aan. De Louw liet zien dat dit nieuwe audit instituut er ook onder druk van DNB en AFM komt, want die toezichthouders lieten eerder al weten dat ze de risico’s in het volmachtkanaal graag wat beter beheerst zien worden. “Ze vonden dat de verzekeraars met een te commerciële blik naar het volmachtkanaal kijken en dat we onvoldoende aandacht aan de risicobeheersing besteden”.

De Louw vervolgt: “Het is onze doelstelling om de efficiency en de onafhankelijkheid van de audit te verhogen. Nu gebeurt het nog door de individuele verzekeraars. Als het commercieel heel goed gaat dan wordt de audit echter gekleurd. En omgekeerd ook. Het is beter om dat in onafhankelijkheid te doen.”

Dat onafhankelijke audit instituut moet er op 1 maart 2015 zijn, zeggen De Louw en De Nijs eensgezind. De NVGA liet overigens cijfers zien waaruit blijkt dat de volmachtmarkt met 5% groeit terwijl de schademarkt als geheel daalt in premievolume.

jan kees de jager

Jan Kees de Jager
Dat NVGA en het Verbond vergevingsgezind zijn bleek gisteren ook uit de uitnodiging aan Jan Kees de Jager om het podium te betreden. De oud-minister van Financiën en huidige CFO van KPN, is ook de vader van het provisieverbod en heeft daarmee in de branche niet echt veel fans. Gisteren kreeg hij echter met zijn anekdotes over de G20 en zijn ontmoetingen met de groten der Aarde de zaal aan zijn voeten.

Al sloot hij wel af met een paar woorden over zijn belangrijkste werk: “Ik heb vrienden en vijanden gemaakt met het provisieverbod. Het was een hele omslag om naar een beloning te gaan op basis van prestatie voor de klant. Maar de sector heeft het goed opgepikt. Het businessmodel om klanten te laten betalen voor advies is gewoon veel beter.”

De verzekeraars en volmachtbedrijven namen het zonder verzet aan. Niemand stelde nog een kritische vraag. Het kan verkeren.

Reageer op dit artikel