nieuws

‘Verhuurde huizen via Airbnb zijn niet verzekerd’

Schade

In de Randstad (lees: Amsterdam) is het een hype. Je huis verhuren via sites als Airbnb en Wimdu. Maar de Volkskrant meldt na onderzoek dat de verhuurders niet of nauwelijks verzekerd zijn tegen brand, schade of ongelukken van hun gasten. En de verzekeringen van particulieren staan tijdelijke verhuur aan toeristen eigenlijk niet toe.

‘Verhuurde huizen via Airbnb zijn niet verzekerd’

De krant haalt ook een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars aan die meldt dat de Airbnb-verhuur op dit moment niet verzekerd is, omdat die “een te hoog risico op schade” met zich meebrengt, of omdat de particulieren verhuurders “geen inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebben”.

De verwarring rond de verzekeringen bij vakantieverhuur is exemplarisch voor de invloed van Airbnb op de woningmarkt. Overheden en verzekeraars hebben geen pasklaar antwoord op de explosieve groei van de verhuur van woonhuizen aan toeristen en de daarmee gepaard gaande overlast. De Volkskrant had afgelopen zaterdag ook een verhaal over de slechte brandveiligheid van de verhuurde huizen in Amsterdam.

Overigens meldt een woordvoerder van Nationale-Nederlanden dat de verzekeraar serieus kijkt naar de mogelijkheden om de bestaande woonhuisverzekering aan te passen en geschikt te maken voor de Airbnb-verhuur. “De actualiteit dwingt ons om ons flexibeler op te stellen. We komen volgend jaar met specifieke nieuwe voorwaarden voor wie zijn huis als particulier commercieel wil verhuren”, zegt NN.

De Volkskrant baseert zich overigens op onderzoek van Airbnb-verhuurder Ferdy Santoo die verschillende verzekeraars heeft aangeschreven.

Reageer op dit artikel