nieuws

SP verdenkt Anno12 van risicoselectie op basisverzekering

Schade

Is het bieden van korting in ruil voor de aanschaf van een ledencertificaat à € 850 niet het opwerpen van een financiële drempel, en daarmee een vorm van risicoselectie op de basisverzekering? Die vraag stellen Renske Leijten en Henk van Gerven (beiden SP) aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de nieuwe zorgverzekeraar Anno12.

SP verdenkt Anno12 van risicoselectie op basisverzekering

Wie zich wil verzekeren bij Anno12 kan éénmalig een ledencertificaat aanschaffen. Dat kost € 850 en geeft recht op premiekorting. Oprichter Rob Adolfsen gaf eerder aan dat zonder lidmaatschap een hogere maandpremie geldt en deelname “dan eigenlijk niet zo interessant is”. Tegelijk benadrukt hij dat Anno12 niet op jacht gaat naar een gezonde populatie, maar dat iedereen welkom is.

Drempel
Daar denkt de SP anders over. Leijten en Van Gerven stellen dat het voor mensen met een laag inkomen (die statistisch vaker hogere zorgkosten hebben) niet haalbaar is een ledencertificaat à 850 euro aan te schaffen. “Is het bieden van korting in ruil voor de aanschaf van een ledencertificaat à 850 euro niet het opwerpen van een financiële drempel, en daarmee een vorm van risicoselectie op de basisverzekering”, vragen zij zich af.

Paaien
Ook willen ze van Schippers antwoord op de volgende vragen.

  • Deelt u de vrees dat met de komst van Anno12 de strijd om de gezonde verzekerde (vanwege de beperkte of afwezige schadelast) absurde vormen gaat aannemen?
  • Kunt u aangeven waar voor u de grens ligt met het paaien van gezonde (en rijke) verzekerden?
  • Bent u bereid Anno12 aan te spreken op het feit dat hij zich richt op welgestelde verzekerden die over het algemeen een betere gezondheid hebben?
  • Bent u ook van mening dat, ongeacht de constructies die zorgverzekeraars bedenken, het uitgangspunt moet blijven dat er geen risicoselectie plaats mag vinden op de basisverzekering?
Reageer op dit artikel