nieuws

PvdA schaart zich achter de Consumentenbond

Schade

Lea Bouwmeester, Tweede Kamerlid namens de PvdA, heeft zich achter het initiatief van de Consumentenbond geschaard om de zorgpremie voor 2015 te verlagen. Als zij dit niet doen, gaat Bouwmeester een initiatiefwet indienen om zorgverzekeraars tot transparantie te verplichten.

PvdA schaart zich achter de Consumentenbond

Bouwmeester beloofde de zorgverzekeraars complimenten en een grote bos bloemen, als zij zelfstandig de zorgpremies verlagen. Maar mocht dit niet het geval zijn wil Bouwmeester een initiatiefwet indienen die de zorgverzekeraars dwingt om openheid te geven over wat zij met hun winst doen. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de verzekeraars doen met de winst die boven de verplichte buffer van De Nederlandsche Bank uitkomt. Bouwmeester schrijft: “Deze onnodig hoge reserves moeten terug naar de portemonnee van de premiebetaler en de patiënt. Ook moet een deel van deze reserves wat de PvdA betreft worden gebruikt om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en worden geïnvesteerd in preventie en innovatie.”

Inzichtelijk
Volgens de PvdA zou die informatie inzichtelijk moeten zijn voor de burger, omdat het eventuele overvloed aan geld in de kas terug zou moeten naar de Consumentenbond. Nu is niet duidelijk of de ‘extra winst’ besteed wordt aan betere zorg, een lagere premie of een ander doeleinde heeft. Bouwmeester zint op maatregelen als verzekeraars geen inzicht bieden: “Als de zorgverzekeraars dit jaar de te hoge winst niet op transparante wijze terug laten keren in de zorg of de portemonnee van de premiebetaler, dan gaan we onderzoeken op welke manier we deze winsten kunnen afromen. Door middel van een heffing zou de winst afgeroomd kunnen worden, zodat deze via de overheid terug gaat naar de zorg en niet onnodig blijft staan op de rekening van de zorgverzekeraar.”

Reageer op dit artikel