nieuws

Geen declaratiefraude bestuursvoorzitter NZa, wel vraagtekens

Schade

Voormalig bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is in juni ten onrechte opgestapt wegens vermeende declaratiefraude, constateert accountantsbureau Flynth na onderzoek in opdracht van minister Schippers van SZW. Het declaratiegedrag van twee andere bestuursleden roept wel vragen op.

Geen declaratiefraude bestuursvoorzitter NZa, wel vraagtekens

Langejan trad in juni per direct terug na politieke ophef over declaraties van de bestuurstop en het aannemen van (dienst)reizen die strijdig zouden zijn met hun positie als onafhankelijk toezichthouder op de zorgwereld. NRC Handelsblad stelde indertijd de vermeende misstanden aan de kaak.

Volgens Flynth “kan overall worden geconcludeerd dat wij voor het merendeel van de declaraties en de reizen die gemaakt zijn geen aanleiding hebben om te veronderstellen dat deze niet juist dan wel onrechtmatig zijn”.

Vragen
Wel bestaan vragen ten aanzien van declaraties van twee andere voormalige bestuurders, de heer Barendregt en mevrouw van Beek, blijkt uit het rapport van Flynth. Barendregt was bestuurder van oktober 2006 tot april 2008. Hij maakte een dienstreis en combineerde die met een betaalde vakantie. Die reis zou een afscheidscadeau in 2008 betreffen, maar past niet binnen de declaratieregels van de NZa.
Flynth: “De toekenning van een “vakantietrip” als afscheidscadeau, is fiscaal niet vrijgesteld. Dat betekent tevens dat de rechtmatigheid ten aanzien van deze uitgave ontbreekt.”

Ook zijn er vragen over de dienstreis van mevrouw van Beek (NZa-bestuurder in de periode oktober 2006 tot 31 augustus 2011) die zij samen met haar partner in 2009 naar Athene maakte. Naar aanleiding van het NRC-artikel heeft zij inmiddels besloten om het deel van de kosten van haar partner terug te betalen.

Volgens de accountant biedt de wet- en regelgeving op onderdelen ruimte voor interpretatie en zou dit in beginsel de interne en externe toetsing van de juistheid en rechtmatigheid van de NZa-declaraties bemoeilijken.

NRC Handelsblad zegt in een verklaring van de hoofdredactie pal achter de publicatie te staan over het reis- en declaratiegedrag van de NZa-top. Volgens de krant bevat het accountantsrapport geen informatie waaruit blijkt dat de inhoud van het NRC-artikel niet klopt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel