nieuws

Uberpop: ‘Ritten zijn wel verzekerd’

Schade

Uber, dat vorige week het particuliere taxi-initiatief Uberpop introduceerde in Amsterdam, heeft laten weten dat de Uberpop-ritten wel verzekerd zijn. Volgens de appontwikkelaar valt eventuele schade onder de WA-verzekering van de bestuurder.

“Alle Uberpop-ritten in Nederland die via de Uber-applicatie zijn aangevraagd, zijn verzekerd”, schrijft Uber. “De wettelijk verplichte WA-autoverzekering van de bestuurder dekt lichamelijk letsel en materiële schade van passagiers en derden in geval van een ongeval. De verzekeringsmaatschappij van de WA-autoverzekering is wettelijk verplicht te allen tijde passagiers en derden schadeloos te stellen.”

Risico
Wilfred Mooij, directielid van Geijsel Kroon, zei vorige week dat Uberpop-chauffeurs grote risico’s namen door om passagiers tegen betaling mee te nemen. Mooij waarschuwde: “Uber moet duidelijk communiceren dat de verzekeraar achteraf de schade op de bestuurder wel kan en vermoedelijk gaat verhalen als blijkt dat het personenvervoer tegen betaling betrof.”

Maar Uber stelt dus dat de WA-verzekering te allen tijde passagiers en derde schadeloos moet stellen. Over de aansprakelijkheid zegt de ontwikkelaar het volgende: “Afhankelijk van de situatie wordt de aansprakelijkheid vastgesteld. Indien de bestuurder van Uberpop aansprakelijk wordt gesteld, dient in eerste instantie de WA-autoverzekering aangesproken te worden. Indien de WA-autoverzekering om een reden niet dekkend is, staat Uber garant en zorgt voor de afwikkeling van de schade namens de bestuurder.”

Reageer op dit artikel