nieuws

Regen zorgt voor hogere premies

Schade

Het is logisch. Het regent hard en veel, er is schade en dat zorgt uiteindelijk voor hogere verzekeringspremies. Als gemeenten niets doen om schade door extreme regenbuien terug te dringen, gaat de opstalverzekering in de toekomst stijgen met tientallen euro’s per jaar, schrijft het AD vandaag.

Regen zorgt voor hogere premies

Volgens het AD verwachten verzekeraars dat de uitkeringen voor schade aan woningen tot 2050 flink gaan stijgen, tot mogelijk een plus van 25%. Verzekeraars bevestigen tegenover het AD dat de premie voor de opstalverzekering daardoor ook zal gaan stijgen.

Het Verbond van Verzekeraars dringt er al langere tijd bij de overheid op aan om maatregelen te nemen: meer groen, bredere rioolbuizen en andere ingrepen kunnen het overvloedige water laten wegspoelen.

Premiedifferentiatie
In het AD wordt gespeculeerd over premiedifferentiatie. Wie in een gemeente woont die veel doet om schade te voorkomen, betaalt dan minder premie. Hoe groter de kans op schade in een regio, hoe hoger de premie.

Brug te ver
Dat de premies zullen stijgen, weerspreken de verzekeraars niet. Maar onderscheid in premies is een brug te ver, stelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars in het AD. “Er zijn te weinig data over wat de risicogebieden zijn. Er zijn rode vlekken bekend, maar dat komt omdat die gemeenten te weinig doen om te zorgen dat het water daar weg kan. Het zou niet fair zijn particulieren daarvoor te laten betalen.”

Reageer op dit artikel