nieuws

Dieetadvies en stoppen-met-rokenprogramma’s mogen uit basispakket

Schade

Ziektekosten die veroorzaakt worden door de eigen schuld van de patiënt mogen wat verzekerden betreft uit het basispakket geschrapt worden. Dat blijkt uit onderzoek dat Nivel deed met als vraag wat er volgens de verzekerden in het basispakket hoort.

Dieetadvies en stoppen-met-rokenprogramma’s mogen uit basispakket

De ondervraagden werden dertig typen zorg voorgelegd. Daarvan mochten zij tien selecteren die wat hen betreft geschrapt mochten worden. Uit deze vraag blijkt dat vooral ‘eigen schuldkosten’ wat de verzekerden betreft geschrapt mogen worden. Stoppen-met-rokenprogramma’s waren het meest verkozen, 86% pleitte voor het schrappen van de vergoeding voor deze programma’s. De behandeling van complicaties na onnodige ingrepen werd door 82% gekozen, terwijl dieetadvies door 59% geselecteerd werd, evenals dyslexiezorg.

Fysiotherapie en brillen
Gevraagd naar typen zorg die niet in het basispakket zitten, bleek dat fysiotherapie, orthodontische zorg onder 22 jaar, griepvaccinatie, tandzorg voor volwassenen en brillen en contactlenzen geheel of gedeeltelijk in het basispakket zouden mogen wat de ondervraagden betreft.

Reageer op dit artikel