nieuws

Aantal inbraken daalt, maar de schadelast neemt toe

Schade

Het aantal inbraken daalt snel in Nederland, blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar het gemiddelde schadebedrag per inbraak steeg het afgelopen jaar met 4,8%. Met name in Zeeland en Drenthe steeg de schadelast explosief.

Aantal inbraken daalt, maar de schadelast neemt toe

Het aantal inbraken daalde in het eerste half jaar van 2014 met 15% ten opzichte van een jaar eerder, maakte het Ministerie bekend. Ook het totale schadebedrag daalde, met 9,2%. Een belangrijke reden voor deze dalingen is preventie. De kans op een woningbraak neemt met 90% af op het moment dat bewoners gebruik maken van drie minuten inbraakwerend hang- en sluitwerk.

Schadelast
Opvallend genoeg nam het gemiddelde schadebedrag per inbraak wel met 4,8% toe. In Drenthe lag deze stijging zelfs op 30%, maar Zeeland spande de kroon met een toename van 36%. Zeeuwse verzekeraar ZLM herkent de stijging. Afdelingshoofd Schade Edwin Goetheer: “Mogelijk houden de hogere bedragen verband met de grondigheid waarmee bendes te werk zijn gegaan. Het is bekend dat er in de achterliggende periode minimaal één, maar mogelijk meer bendes actief zijn geweest. Ook hebben we bijzondere inbraken gehad waaruit blijkt dat dieven tegenwoordig niet alleen geïnteresseerd zijn in waardevolle kleine spullen zoals sieraden, maar ook in andere zaken. Zo werd bij één klant een volledig collectie klederdracht gestolen. En bij een andere klant een complete herengarderobe bestaande uit kostuums en schoenen.”

De cijfers zijn onderdeel van de Schadebarometer, een co-creatie van am en schadespecialist CED. De Schadebarometer verschijnt in am:4 dat vandaag op de deurmat valt.

Reageer op dit artikel