nieuws

Verbond: ‘Ondernemer onwetend over mogelijkheden kredietverzekering’

Schade

Ruim driekwart van de mkb-ondernemers had in 2013 last van wanbetalers. Volgens het mkb-onderzoek Kredietverzekeringen 2014 van het Verbond van Verzekeraars een van de belangrijkste oorzaken van faillissementen.

Verbond:  ‘Ondernemer onwetend over mogelijkheden kredietverzekering’

Door de crisis is vorig jaar een recordaantal bedrijven (8.275) failliet gegaan. Wanbetaling is één van de belangrijkste oorzaken van faillissementen, maar mkb’ers zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s en nemen weinig voorzorgsmaatregelen, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Minder dan één op de drie ondernemers wint (krediet)informatie in over afnemers, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast is minder dan 10% van de ondervraagden verzekerd tegen schade als gevolg van wanbetaling. De meeste bedrijven (68%) blijken wel te weten dat een kredietverzekering dekking biedt tegen wanbetaling. Daarentegen weet nog geen 50% dat een kredietverzekering ook incassoservice en kredietinformatie over afnemers mogelijk maakt.

Het Verbond van Verzekeraars adviseert bedrijven om hun debiteurenrisico in kaart te brengen en wijst op de mogelijkheden van een kredietverzekering om zich beschermen tegen debiteurenrisico. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. “Bedrijven doen hun voordeel met deze kennis van risico’s door te zorgen dat ze alleen zaken doen met die partijen, die ook de nota’s kunnen betalen.”

In het onderzoek valt verder op dat veel bedrijven meer informatie zouden willen hebben over de financiële positie van hun afnemers. De helft van de mkb’ers noemt informatie over de kredietwaardigheid van klanten zelfs (zeer) belangrijk.

Onderzoek
Het mkb-onderzoek Kredietverzekeringen 2014 van onderzoeksbureau GfK werd in opdracht van het Verbond van Verzekeraars uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn meer dan duizend medewerkers in het mkb ondervraagd die zich binnen hun bedrijf (5-250 medewerkers) bezighouden met financiën en verzekeringen.

Lees meer over de uitkomsten van het mkb-onderzoek Kredietverzekeringen 2014

Reageer op dit artikel