nieuws

NZa kreeg in 2013 een dubbel aantal meldingen

Schade

De Nationale Zorgautoriteit kreeg in 2013 in totaal 2247 meldingen over mogelijke misstanden, meer dan twee keer zoveel als de 1058 uit 2012. De meldingen leverden in totaal 91 interventies van de NZa op.

NZa kreeg in 2013 een dubbel aantal meldingen

Steeds meer mensen lijken het NZa te vinden als klachtenloket, want in 2011 lag het aantal meldingen nog op 417. Ook consumentenorganisaties, media, politieke partijen of andere toezichthouders kunnen bij het meldpunt terecht. Het meest genoemde misstand is het zogenaamde upcoding (1043 keer), het meer rekenen voor een prestatie dan er aan werk geleverd is. Op plek twee en drie staan ‘zorg niet geleverd, maar wel gedeclareerd’ (261 keer) en ‘onjuiste betaaltitel/prestatie’ (135).

Interventies
“Het signaaltoezicht is een belangrijke bron voor het bepalen van onze prioriteiten”, schrijft de NZa. “In sommige gevallen leveren ze ook concreet bewijs voor problemen die we willen aanpakken. Ingrijpen door de NZa gebeurt altijd als onderdeel van een bredere aanpak, bijvoorbeeld samen met verbetering van regelgeving en voorlichting.”

In totaal pleegde de zorgautoriteit 91 interventies, zoals aanwijzingen of boetes. Daarvan waren er 37 gericht op zorgaanbieders en 54 op zorgverzekeraars en zorgkantoren.

Reageer op dit artikel